S-a intamplat in 12 noiembrie 1961: S-a nascut Nadia Comaneci (Conner), multipla campioana olimpica, prima gimnasta din lume careia i s-a atribuit nota 10 intr-un concurs (la Jocurile Olimpice de la Montreal/Canada din 1976), numita si Zana de la Montreal ; stabilita din 1989 in SUA; presedinte de onoare al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si []The post S-a intamplat in 12 noiembrie 1961 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 12 noiembrie 1961 was first posted on noiembrie 12, 2020 at 4:07 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 noiembrie 1961: S-a nascut Nadia Comaneci (Conner), multipla campioana olimpica, prima gimnasta din lume careia i s-a atribuit nota 10 intr-un concurs (la Jocurile Olimpice de la Montreal/Canada din 1976), numita si Zana de la Montreal ; stabilita din 1989 in SUA; presedinte de onoare al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si al Federatiei Romane de Gimnastica; in 1999 a fost declarata, la Viena, sportiva secolului XX . Nadia Comaneci s-a nascut la 12 noiembrie 1961, la Onesti, in judetul Bacau, fiind fiica lui Gheorghe si a tefaniei-Alexandrina Comaneci.

Numele ei de botez a fost ales dupa cel al unui personaj Nadejda dintr-un film de productie rusa, vizionat de mama sa in timp ce era insarcinata.

In anul 1967 incepe sa practice gimnastica la clubul din orasul natal, sub indrumarea antrenorilor M rta si B la K rolyi, care aveau sa emigreze ulterior in SUA, devenind antrenori ai multor gimnaste americane.

In anul 1970 concureaza in premiera la campionatele nationale de gimnastica din partea Clubului Sportiv colar din Onesti. La varsta de 13 ani a izbutit primul sau succes major, castigand trei medalii de aur si una de argint la Campionatele Europene din anul 1975, de la Skien, Norvegia, fapt ce a determinat agentia de presa United Press International sa o numeasca Atleta Anului , in noiembrie acelasi an.

In iulie 1975, Nadia Comaneci si Teodora Ungureanu participa la Concursul preolimpic de la Montreal, unde Nadia ocupa primul loc la individual compus (76,85 puncte), iar Teodora este pe locul 3 (75,50 p), la un punct de Nelli Kim. Pe aparate, Comaneci e prima la paralele.

In februarie 1976, Romania castiga (cu 388,60 la 381,65) intalnirea cu Canada. In cadrul aceluiasi turneu in America de Nord, la Tucson, echipa noastra invinge SUA cu 383,70 la 381,50. In martie 1976, Nadia castiga Cupa America, desfasurata in celebra Madison Square Garden din New York. Sovieticii au evitat o confruntare directa, asa ca Olga Korbut a declinat invitatia la concurs in ultima clipa.

Insa momentul de cotitura al carierei sale a venit in anul 1976, atunci cand, la Jocurile Olimpice de Vara de la Montreal, a devenit prima gimnasta din istorie care a obtinut scorul perfect nota zece (prima pe data de 18 iulie 1976), si asta de nu mai putin de sapte ori, desi tabela electronica a afisat de fiecare data nota 1,00, nefiind conceputa pentru nota maxima. A castigat atunci trei medalii de aur (la individual compus, barna si paralele), o medalie de argint (cu echipa) si bronz (la sol).

Interesant este ca evolutia Nadiei in concursul pe echipe a facut ca organizatorii JO de la Montreal sa acorde gimnastelor noastre si mai multa atentie, astfel ca s-a decis ca fetele noastre sa calatoreasca cu un autocar special pana atunci mergeau alaturi de concurente din alte tari iar escorta a fost dublata. La intoarecerea in Romania, autoritatile comuniste i-au acordat distinctia de Erou al Muncii Socialiste , fiind cea mai tanara romanca distinsa cu acest titlu.

In anul 1977, Nadia si-a aparat titlul european, dar echipa Romaniei a iesit din competitie in finale, in semn de protest fata de arbitrajele partinitoare.

In 1978, Nadia a fost iesita din forma la Campionatele Mondiale, insa dupa esecul de la paralele, care a trimis-o pe locul 4, a castigat totusi titlul de campioana mondiala la barna.

In anul 1979, Nadia a castigat cel de-al treilea titlu european la individual compus, devenind primul sportiv din istoria gimnasticii care a reusit aceasta performanta. La Campionatele Mondiale din decembrie 1979, ea a castigat in calificari insa inainte de a participa la concursul pe echipe, a fost spitalizata din cauza unei infectii la incheietura mainii. Desi doctorii i-au recomandat repaus, ea a parasit spitalul si a concurat la barna, unde a obtinut nota 9,95, contribuind la medalia de aur obtinuta in concursul pe echipe de tara noastra.. In anul 1980 a participat la Jocurile Olimpice de la Moscova, obtinand medalia de argint la individual compus, apoi si-a pastrat titlul la barna, dar a castigat si o noua medalie de aur, la sol, si una de argint, impreuna cu echipa.

Aceasta a fost ultima editie a Jocurilor Olimpice la care Nadia a participat, insa retragerea definitiva din activitatea competitionala a avut loc in anul 1984, an in care a primit si Ordinul Olimpic din partea lui Juan Antonio Samaranch, presedintele de la acea vreme al Comitetului Olimpic International.

In perioada 1984 1989 a fost membra a Federatiei Romane de Gimnastica si a antrenat echipele de gimnasti juniori. In noaptea de 27/28 noiembrie 1989 a trecut ilegal granita romano-maghiara, iar pe 1 decembrie, fosta gimnasta era deja in Statele Unite ale Americii, dupa ce a solicitat azil politic guvernului SUA la ambasada acestei tari de la Viena. Acest...