S-a intamplat in 12 noiembrie 1869 A murit scriitorul Gheorghe Asachi, personalitate polivalenta a culturii romane.

S-a nascut la 1/12 martie 1788 in targusorul Herta din inutul Odorhei, jud. Botosani. A fost fiul preotului Lazar Asachi, care a ajuns arhimandrit al Mitropoliei Moldovei si Sucevei in timpul mitropolitului Veniamin Costachi. A urmat cursurile medii la []The post S-a intamplat in 12 noiembrie 1869 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 12 noiembrie 1869 was first posted on noiembrie 12, 2020 at 2:49 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 noiembrie 1869 A murit scriitorul Gheorghe Asachi, personalitate polivalenta a culturii romane.

S-a nascut la 1/12 martie 1788 in targusorul Herta din inutul Odorhei, jud. Botosani. A fost fiul preotului Lazar Asachi, care a ajuns arhimandrit al Mitropoliei Moldovei si Sucevei in timpul mitropolitului Veniamin Costachi. A urmat cursurile medii la Lemberg (Lwow) in Polonia, in limbile poloneza, latina si germana. Tot la Lemberg a urmat si studiile superioare, obtinand, in anul 1804, diploma de inginer si titlul de doctor in filozofie. i-a continuat studiile superioare la Viena intre anii 1805-1808, apoi la Roma, intre 1808-1812.

La Viena a facut studii de matematica si pictura, iar la Roma a studiat literatura clasica, literatura italiana, pictura, sculptura si arheologia. Tot la Roma, sub pseudonimul Alvira Daciano, a publicat primele poezii, care au fost mult apreciate de criticii literari italieni. A fost ales membru al Academiei Literare din Roma. In anul 1812 (avea 24 de ani) s-a intors in Moldova, avand deja o vasta cultura de structura enciclopedica si cunoscator al mai multor limbi straine: poloneza, latina, italiana, franceza, germana si engleza. Stabilit la Iasi, intre 1814-1818, Gh. Asachi a tinut un curs de inginerie, in limba romana, la Academia Domneasca. In anul 1820, la cererea lui Veniamin Costachi, Asachi s-a ocupat de organizarea Seminarului de la Socola, infiintat in anul 1803 de catre mitropolitul mentionat mai sus.

Intre anii 1822-1827, Asachi a fost agent diplomatic la Viena, fiind trimis de domnitorul I. Sturdza. La Viena s-a casatorit cu Elena Teyber o vieneza cu o aleasa cultura muzicala si mare pianista. Dupa intoarcerea de la Viena, Gh. Asachi a inceput sa desfasoare o bogata activitate pentru organizarea scolii in limba romana. A participat la reorganizarea Gimnaziului de Stat de la Trei Ierarhi (1828), a colii de Fete din Iasi (1834) si a Academiei Mihailene (1835), care functiona cu trei facultati: Filozofie, Drept, Teologie. A contribuit la redactarea prospectului unui institut agronomic si la organizarea colii Militare din Iasi. Gh. Asachi a desfasurat si o bogata activitate pedagogica prin intocmirea de manuale si de programe scolare. El insusi a elaborat manuale, cu deosebire de matematica. A formulat numeroase si valoroase idei pedagogice, dintre care mentionam: Invatamantul trebuie sa se faca in limba poporului. Functia scolii consta in luminarea poporului, in datoria de a forma oameni virtuosi si buni cetateni. Educatia trebuie sa fie un proces de formare a tinerilor in spiritul dragostei de patrie si neam. In acelasi timp, Gh. Asachi a fost animatorul si conducatorul miscarii culturale intre anii 1813-1849 din Moldova.

Este printre cei dintai care au militat activ pentru o cultura nationala in Moldova. Initiativele lui Asachi in domeniul invatamantului, presei si culturii nationale au adus o contributie esentiala la modernizarea societatii romanesti din Moldova in prima jumatate a secolului al XIX-lea. La 1 iunie 1829 a editat, la Iasi, cea dintai...