S-a întâmplat în 11 noiembrie 1962
S-a intamplat in 11 noiembrie 1962 was first posted on noiembrie 11, 2020 at 4:51 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 11 noiembrie 1962: A murit Ion I. Nistor, istoric si om politic; luptator pentru emanciparea nationala si culturala a Bucovinei; in toamna anului 1918, impreuna cu Iancu Flondor si Sextil Puscariu, a pregatit Congresul general al romanilor bucovineni; a redactat si a citit in fata deputatilor Actul Unirii; dupa 1918, a fost ministru in mai multe randuri in guvernele de la Bucuresti; arestat si inchis la Sighet (1950-1955); membru al Academiei Romane. Ion Nistor, istoric, om politic si cunoscut militant pentru unirea Bucovinei cu Romania, s-a nascut la 4 august 1876 (4/16), la Vicovu de Sus, judetul Suceava.
A invatat la scoala din comuna natala, apoi la Radauti, unde urmeaza liceul german, luandu-si bacalaureatul in 1897. i-a continuat studiile la Facultatea de Filosofie si Litere a Universitatii din Cernauti, luandu-si licenta in 1902. Din 1903 este profesor de istorie si geografie in limba romana si germana la liceul din Suceava, iar intre 1905-1908 ocupa aceeasi catedra la liceul real din Cernauti. i-a continuat studiile la Viena, Munchen, Berlin si Bucuresti, iar in 1909 si-a sustinut la Viena teza de doctorat. A predat la Universitatea din Viena, din 1911, iar in 1912 este numit profesor la Catedra de Istorie Sud-Est Europeana nou infiintata la Universitatea din Cernauti.
Luptator pentru emanciparea nationala si culturala a Bucovinei, devine, in 1897, membru al Societatii academice studentesti Junimea , pe care a condus-o in calitate de presedinte, iar in anii studiilor la Viena a facut parte din Societatea Romania Juna . In vara anului 1913, organizeaza, impreuna cu Sextil Puscariu si George Tofan, cursuri de istorie nationala la Dorna Candreni, dupa modelul cursurilor de vara de la Valenii de Munte, infiintate de Nicolae Iorga. Dupa izbucnirea primului razboi mondial, in 1914 Ion Nistor vine la Bucuresti, unde duce o sustinuta actiune pentru unirea Bucovinei cu Romania, devenind presedinte al Comitetului refugiatilor romani din Bucovina si sprijinind aparitia publicatiei Revista Bucovinei .
Devine membru titular al Academiei Romane la 19 mai 1915. Cand istoricul bucovinean Ion Nistor a prezentat la Academia Romana discursul sau de receptie Un capitol din viata culturala a romanilor din Bucovina 1774-1857 -, fiind ales membru titular al Academiei, marele savant Nicolae Iorga spunea: Dumneata ai ramas bucovineanul. Te-ai coborat la realitatile modeste ale micii dumitale patrii in care se cuprinde ce a fost mai mare din vechea Moldova () Ai restabilit, prin asemenea cercetari continue, onoarea romanilor bucovineni in domeniile studiilor despre mosioara lor () ai aratat strainilor ca si acolo a venit vremea sa luam pentru noi tot ce este al nostru. . Dupa intrarea Romaniei in razboi in 1916, Ion Nistor a urmat guvernul roman in refugiu la Iasi, in toamna aceluiasi an, si, mai apoi, s-a dus la Odessa, gustand din mizeriile ratacirii in strainatate , dupa cum arata Nicolae Iorga. La 2 ianuarie 1918 s-a constituit, in locuinta lui...