S-a întâmplat în 17 noiembrie 1902
Campulung Muscel d. 22 martie 1966, Bucuresti) a fost un sculptor roman, membru corespondent al Academiei Romane (1955).
Primul contact cu sculptura si cu mestesugul cioplirii pietrei este reprezentat de inscrierea sa la Scoala de Arte si Meserii a mesterilor italieni []The post S-a intamplat in 17 noiembrie 1902 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 17 noiembrie 1902 was first posted on noiembrie 17, 2020 at 3:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 17 noiembrie 1902: S-a nascut Constantin Baraschi, sculptor roman. Constantin Baraschi (n.
Campulung Muscel d. 22 martie 1966, Bucuresti) a fost un sculptor roman, membru corespondent al Academiei Romane (1955).
Primul contact cu sculptura si cu mestesugul cioplirii pietrei este reprezentat de inscrierea sa la Scoala de Arte si Meserii a mesterilor italieni stabiliti in jurul anilor 1900 la Campulung Muscel. In 1921, s-a inscris la Scoala de Arte Frumoase din Bucuresti, la clasa de sculptura a lui Dimitrie Paciurea. A parasit aceasta scoala, in 1925, pentru a urma cursurile Academiei Libere de Arte Plastice. Debutul sau public a fost la Salonul Oficial din 1925. In 1926, Baraschi era premiat la aceeasi manifestare oficiala, iar in 1927 primea o bursa de studii in Franta. Ca si prietenul sau Mac Constantinescu, sculptorul studiaza la Academia Julian in preajma lui Marcel Bouchard, apoi se indreapta si spre cursurile libere ale Academiei Le Grande Chaumiere , intrand in atelierul-scoala a lui Bourdelle. Dupa debutul expozitional ce se consuma la Bucuresti in 1928, cariera lui Baraschi va intra pe o traiectorie continuu ascendenta, devenind unul dintre cei mai expresivi maestri ai artei sculpturale, evidentiat printr-o corecta redare a anatomiei umane. Pentru a cinsti memoria unor ilustre personalitati iesene, Senatul universitatii din Iasi, intrunit la 23 octombrie 1934, a infiintat o comisie care avea nobila misiune de a actiona pentru grabnica infaptuire a statuilor lui Vasile Conta, Titu Maiorescu si Alexandru D. Xenopol .
Executarea lor i-a fost incredintata sculptorului Constantin Baraschi. Din cele trei monumente, s-a pastrat doar statuia lui A. D. Xenopol. Nu se stie ce s-a intamplat cu statuia lui V. Conta. Statuia lui Titu Maiorescu, amplasata in partea de sus a Universitattii, a fost demolata intr-o noapte a anului 1950. Printre creatiile sale de referinta se numara doua altoreliefuri pentru Arcul de Triumf, statuia Nicolae Balcescu , dezvelita in 1969 la Pitesti si doua basoreliefuri pentru fatada Institutului de botanica din capitala.
A contribuit la detalii din iconostasul Bisericii Casin, este autorul busturilor lui Nicolae Balcescu, Alexandru Sahia si George Cosbuc din parcul Carol I.
La Campulung, in Gradina Publica, se afla sculpturile sale N. Balcescu si Autoportret . Tot in localitate mai sunt Taranca din Muscel si grupurile statuare de la Cimitirul Flamanda si de la intrarea in stadion.
Despre Constantin Baraschi se stia ca inca cu cateva...