S-a intamplat in 20 noiembrie 1224: Prima mentiune a Bisericii fortificate Sf. Mihail din Cisnadioara, judetul Sibiu, monument in stil romanic. Situata la circa 10 km de Sibiu, Biserica-Cetate Sfantul Mihail de la Cisnadioara ese situata in varful unui deal, acolo unde se ajunge dupa un urcus de circa 10 minute prin padure, pe o []The post S-a intamplat in 20 noiembrie 1224 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 noiembrie 1224 was first posted on noiembrie 20, 2020 at 12:29 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 noiembrie 1224: Prima mentiune a Bisericii fortificate Sf. Mihail din Cisnadioara, judetul Sibiu, monument in stil romanic. Situata la circa 10 km de Sibiu, Biserica-Cetate Sfantul Mihail de la Cisnadioara ese situata in varful unui deal, acolo unde se ajunge dupa un urcus de circa 10 minute prin padure, pe o carare cu trepte pietruite. Conform marturiilor vremii, constructia monumentului a inceput in jurul anului 1180, lucrarile, executate de comunitatea de sasi colonizata de regalitatea maghiara, fiind continuate pentru circa 20 de ani. Domeniul se afla, la acel moment, sub jurisdictia Prepoziturii Sibiului (Praepositura Cibiniensis ) centrul ecleziastic al tuturor sasilor din Transilvania (Ecclesia Theutonicorum Ultrasilvanorum), fapt confirmat de catre Papa Celestin al II-lea in anul 1191.

Trebuie mentionat faptul ca, in anul 1211, regele maghiar Andrei al II-lea (1205-1235) a adus Ordinul Cavalerilor Teutoni in Tara Barsei, in scopul protejarii granitei estice a Regatului Ungar de incursiunile cumane. Se mentioneaza un fragment din diploma de donatie catre acestia: am daruit cruciatilor Ospitalieri ai ordinului Sfintei Marii, din dragoste frateasca o tara numita Barsa, in Transilvania intre Cumani, desi este desarta si nelocuita, ca sa o locuiasca in pace si sa o stapaneasca slobod pe veci, pentru ca prin convietuirea cu ei sa se intinda regatul nostru () le-am ingaduit ca, de se va gasi in sus-numita tara a Barsei aur si argint, o parte sa se dea visteriei, iar restul sa ramana lor. Pe deasupra le-am lasat pe deplin targurile libere si vamile targurilor din acel tinut si le-am dat voie sa-si ridice cetati de lemn si orase de lemn ca sa apere regatul impotriva Cumanilor . In acest context, in anul 1223, Prepozitura Sibiului doneaza biserica regelui maghiar Andrei al II-lea, pentru ca la scurta vreme, ea sa fie donata lui magistrus Gocelinus, un apropiat al Regelui, care se pare ca a folosit-o drept capela privata a sa, si care, la randul sau, a cedat muntele Sfantul Mihail impreuna cu biserica si tot pamantul ce tine de el Abatiei Cisterciene din Carta.

Biserica, pastrata si acum in forma originala, a inceput a fi construita pe varful stancos al unui deal, pe platoul foarte ingust, prima atestare documentara fiind, conform unor surse, din anul 1223.

Sasii au ridicat o biserica romanica solida, scurta, cu trei nave, corp patrat, absida semicirculara, si absidiole in partea estica a navelor laterale, ei fiind foarte cunoscuti la acea vreme pentru priceperea si harnicia lor. Nava centrala, acoperita cu o sarpanta aparenta, este, ca in cazul oricarei biserici romanice, mai inalta decit cele laterale, fiind despartita de acestea prin intermediul unei singure perechi de stalpi. Ea este iluminata cu ajutorul unor ferestre stramte semicirculare.

Monumentul se distingea si prin doua turnuri proiectate pe partea de vest a colateralelor, care insa au fost realizate doar partial. Absida principala, cea a altarului, este semicirculara, iar corul este patrat. Pe usa zidita acum, aflata pe partea sudica a corului, se pastreaza urme de pictura murala.

In urmatorii ani, teutonii au adus tarani germani in teritoriile lor (care au primit mai tarziu denumirea de sasi), pentru diverse munci, au obtinut cateva victorii impotriva cumanilor si au anexat terenuri care nu faceau parte din Regat, punandu-le la dispozitia Papei, lucru care nu a fost pe placul lui Andrei.

In anul 1224, Andrei emite Diploma andreiana Hrisovul de aur al sasilor transilvaneni, o diploma privilegiala prin care reconfirma colonistilor germani o serie de privilegii, care au fost mentinute pe tot parcursul evului mediu, unele chiar pana in anul 1876. Libertatile asigurate prin acest act se refera la provincia Sibiului si i-a unit juridic pe sasii asezati aici, fiind punctul de plecare al unitatii juridice sasesti, care s-a numit, mai tarziu, Pamantul Craiesc (Fundus Regius, K nigsboden). In anul 1225 Regele Andrei al II-lea i-a alungat, cu ajutorul armatei, pe teutoni, iar in anul 1486 diploma a fost confirmata de regele Ungariei Matia Corvin pentru toata Universitatea Saseasca .

Altarul bisericii a fost intre timp demontat, insa se mai...