S-a intamplat in 21 noiembrie 1999: A murit gazetarul sportiv Ioan Chirila, desemnat de colegii sai, cu putin timp inainte de moarte, drept cel mai mare ziarist sportiv roman..

Cunoscut sub porecla de Nea Vanea , Ioan Chirila este autorul a 27 de volume de publicistica inchinate unor sportivi sau evenimente sportive, scrise intr-un stil original, colorat []The post S-a intamplat in 21 noiembrie 1999 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 noiembrie 1999 was first posted on noiembrie 21, 2020 at 4:17 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 noiembrie 1999: A murit gazetarul sportiv Ioan Chirila, desemnat de colegii sai, cu putin timp inainte de moarte, drept cel mai mare ziarist sportiv roman..

Cunoscut sub porecla de Nea Vanea , Ioan Chirila este autorul a 27 de volume de publicistica inchinate unor sportivi sau evenimente sportive, scrise intr-un stil original, colorat ( epcile rosii, World Cup 66, Argentina etc.). De multe ori, reflectarea evenimentului sportiv era un pretext pentru reportaje literare sui-generis, evocand, emotionant, locurile, oamenii obisnuiti si artele. Cartile sale au fost editate in tiraje foarte mari, cartea Nadia de exemplu vanzandu-se in 300.000 de exemplare. Ioan Chirila s-a nascut la data de 25 octombrie 1925 in orasul Ismail din sudul Basarabiei o localitate care apartine in prezent Ucrainei. Tatal sau, Stefan G. Chirilov, care se nascuse in anul 1890 in comuna Cairaclia (judetul Ismail), era agricultor si industrias de etnie lipoveana, primar al comunei Cairaclia, presedinte al Bancii Populare din aceeasi comuna, decorat cu Meritul Comercial Clasa I, Ordinele Coroana Romaniei si Steaua Romaniei in Gradul de Cavaler. Mama sa, Caliopi Alaman, era de origine greaca, familia ei fiind venita in Romania din Insula Andros. In anul 1940, la varsta de 15 ani, Ioan Chirila a trecut Dunarea, impreuna cu familia sa, si s-a stabilit in orasul Galati, iar apoi la Braila, unde a absolvit liceul. Ulterior, s-a mutat la Bucuresti, unde s-a inscris la Facultatea de Drept, pe care a absolvit-o in anul 1949. In aceasta perioada a practicat mai multe sporturi: fotbalul (ca junior la echipa de categorie inferioara Cetatea Ismail, apoi, in timpul razboiului, la divizionara B Dacia Vasile Alecsandri Galati. Cariera de fotbalist i-a fost intrerupta de o accidentare grava; dar, in timpul studiilor universitare a jucat volei, tenis si a practicat atletismul (aruncarea greutatii). Din anul 1951 a lucrat ca redactor sportiv la Editura Uniunii de Cultura Fizica si Sport, pentru ca din anul 1959 sa activeze ca jurnalist la cotidianul Sportul popular transformat dupa Revolutie in Gazeta sporturilor. La acest cotidian sportiv, Ioan Chirila a indeplinit pe rand functiile de redactor (1959-1961), sef de rubrica (1961-1971), publicist comentator (1971-1978), sef de sectie (1978-1993), director general (1993-1999). Din anul 1997 a lucrat ca senior editor la cotidianul Pro Sport.

A participat la...