S-a intamplat in 21 noiembrie 1895: S-a nascut tenorul Traian Grozavescu. Traian Grozavescu (n. Lugoj d. 19 februarie 1927, Viena) a fost tenor de talie mondiala, apreciat de presa vremii drept un al doilea Caruso , stins prematur la varsta de 32 de ani, impuscat de sotia sa intr-un acces de gelozie. Parintii sau []The post S-a intamplat in 21 noiembrie 1895 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 21 noiembrie 1895 was first posted on noiembrie 21, 2020 at 2:49 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 noiembrie 1895: S-a nascut tenorul Traian Grozavescu. Traian Grozavescu (n. Lugoj d. 19 februarie 1927, Viena) a fost tenor de talie mondiala, apreciat de presa vremii drept un al doilea Caruso , stins prematur la varsta de 32 de ani, impuscat de sotia sa intr-un acces de gelozie. Parintii sau erau de origini diferite, tatal, Costi Grozavescu, roman din Teregova, iar mama Ernestina Serbul, de origine sarbeasca.

Traian Grozavescu si-a petrecut copilaria, primii ani de scoala si liceul in Lugoj, unde de altfel, i-a fost apreciat talentul deosebit, chiar din frageda varsta. Tatal sau, nelipsit din corurile lugojene, obisnuia sa-l aduca pe Traian la repetitii cu el, unde, o data ce l-a intalnit pe maestrul Ion Vidu, l-a introdus in corul sau faimos, corul lui Vidu , acesta reprezentand inceputul modest al progresului exceptional al lui Traian Grozavescu.

Dupa ce si-a finalizat studiile gimnaziale si liceale in Lugoj, in anul 1914, a decis sa se indrepte spre Budapesta, unde s-a inscris la Facultatea de Drept si totodata, pentru a-si asculta chemarea, a urmat cursurile Academiei de Muzica, unde il avea profesor pe marele Schick. Vocea deosebita i-a fost remarcata nu numai de familie dar si de prieteni, insa in scurt timp, o data cu venirea razboiului, Traian Grozavescu a fost nevoit sa plece pe front, ca ofiter de artilerie in armata austro-ungara, lasand la o parte cariera muzicala. Pasiunea pentru muzica nu a incetat insa nici in acele vremuri tulburi, de unde a ramas faimoasa poveste cand acesta, intr-un moment de liniste a tunurilor, a inceput sa cante Ave Maria , acolo pe frontul de lupta, unde orice speranta de viata se risipeste. Gestul lui Grozavescu i-a induiosat atat de mult pe cei din jur, incat camarazii l-au rasplatit cu ropote de aplauze, iar dinspre inamici a rasunat puternic Vivat austriaci! .

Un moment de glorie pentru Grozavescu si un pas important in debutul carierei sale muzicale. O data intors de pe front, s-a indreptat spre Cluj, unde a jucat si primul sau rol, cel al lui Pinkerton din opera Madame Butterfly . Cu talentul sau a reusit sa impresioneze in scurt timp profesorii si cu atat mai mult Opera Clujeana, unde a devenit tenorul preferat. De asemenea, la Opera din Cluj, se gasesc astazi unele costume ale cantaretului, cu care si-a jucat rolurile inegalabile pe scenele europene.

Clujul a marcat inca un eveniment important din viata lui si anume intalnirea cu Aca de Barbu, femeia cu care, daca ar fi ales sa-si petreaca viata, poate nu ar fi avut parte de un destin atat de tragic. Desi au petrecut mult timp impreuna, Grozavescu a pus cariera muzicala mai presus de toate si si-a indreptat pasii spre Viena, unde a cunoscut-o pe Nelly Kovesdy, cea care avea sa-i puna capat zilelor, intr-o criza de gelozie. Astfel ca in anul 1923 a plecat la Viena, unde a avut sansa de a studia cu Frans Steiner. A continuat sa ia lectii de canto si de pian, si-a perfectionat stilul iar intr-un final, la doar o luna de la sosirea in Viena, a fost angajat la Opera Populara (Volksopera) de pe W hringerg rtel, acolo unde publicul avea sa devina tot mai numeros la reprezentatiile sale. Debutul pe scena vieneza a avut loc pe 10 iulie 1923, cu opera Paiate de Leoncavalo.

O voce atat de deosebita a fost remarcata in scurt timp, deoarece aprecierile din partea admiratorilor nu conteneau. Odata descoperit si de Franz Schalk, directorul de atunci al Staatsoper, primeste rolul lui Rudolf din Boema de Puccini, un alt succes rasunator. Compozitorul lugojean Filaret Barbu mentiona despre vocea lui Grozavescu ca: are sclipiri de diamante ca o spada flexibila de Toledo , voce pentru care a fost numit Caruso al Vienei . Admiratiile au venit si din partea unor mari muzicieni, pe langa...