S-a intamplat in 22 noiembrie 1939: A murit Aghata Barsescu, actrita romanca de teatru; a fost prima actrita romanca prezenta pe scenele teatrelor din Viena, apoi si din America (roluri in piesele: Medeea , Antigona de Sofocle, Maria Stuart de Schiller). S-a nascut intr-o familie de militari, in Bucuresti, la mijlocul secolului al XIX lea. In biografii []The post S-a intamplat in 22 noiembrie 1939 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 22 noiembrie 1939 was first posted on noiembrie 22, 2020 at 5:03 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 noiembrie 1939: A murit Aghata Barsescu, actrita romanca de teatru; a fost prima actrita romanca prezenta pe scenele teatrelor din Viena, apoi si din America (roluri in piesele: Medeea , Antigona de Sofocle, Maria Stuart de Schiller). S-a nascut intr-o familie de militari, in Bucuresti, la mijlocul secolului al XIX lea. In biografii se mentioneaza 1867 ca fiind anul nasterii. Actrita spune insa in memoriile sale: Sunt nascuta in Bucuresti, strada Radu Voda no. 11, anul Da, anul nu l stiu precis si nici nu vroesc sa-l stiu, fiindca nici nu importa. Marea actrita romanca de mai tarziu, se pare ca a petrecut o mare parte a timpului copilariei la Barsesti in apropiere de Ramnicu-Valcea. Satul Barsesti apare consemnat pentru prima data la 3 mai 1502 (7010), intr-un hrisov emis de voievodul Radu cel Mare in cetatea de scaun a Targovistei, prin care intareste Manastirii Govora si egumenului acestuia, chir Dorotei, printre altele ca sa le fie satele numite Barsestii toti, pentru ca au fost ocina (mostenire), dedina (avere mostenita de la inaintasi sau stapanire feudala ereditara) sfintei manastiri Govora. Copilaria si-a petrecut-o la Ramnicu Valcea, unde tatal sau a fost numit comandant de garnizoana.

La pensionul din Sibiu viitoarea actrita invata limba germana cea care o va ajuta mai tarziu sa devina o stea a scenei vieneze.

Agatha Barsescu a fost poate cea mai mare tragediana din istoria teatrului romanesc. Primele studii le-a urmat la Sibiu si Viena, dupa care s-a inscris la Conservatorul de Arta dramatica din Bucuresti. In 1878 a plecat din nou in Austria pentru a continua pregatirea artistica la Conservatorul din Viena, pe 22 noiembrie 1883 debutand pe scena Teatrului Curtii Imperiale din Viena, obtinand un rasunator succes, indeplinind roluri principale in piese de autori clasici, precum Shakespeare, Goethe, Calderon de la Barca s.a. A fost de asemenea distribuita in roluri principale ca, Ofelia din Hamlet, Desdemona din Othello, Margareta din Faust, Isabella din Judecatorul din Zalameea etc. Agatha Barsescu face parte din galeria marilor nostri actori care au stralucit pe cele mai importante scene europene. A jucat ca prima tragediana la Burgtheater din Viena, fiind prima actrita romanca prezenta pe scenele teatrelor din Viena, apoi si din America (roluri in piesele: Medeea si Sapho , ambele de Franz Grillparzer, Antigona de Sofocle, Maria Stuart de Schiller, regina din Ruy Blas de Victor Hugo). Prima perioada vieneza din viata Agathei Barsescu a fost petrecuta in pensionul unei scoli de maici, Ursulien Kloster . Revine in tara pentru a urma cursurile Conservatorului de arta dramatica din Bucuresti. In aceasta perioada devine...