S-a întâmplat în 22 noiembrie 1901, 22.XI / 5.XII
XI / 5.
XII: A murit Vasile Alexandrescu Urechia, istoric, scriitor si om politic liberal; deputat, senator si ministru in mai multe randuri; de numele sau se leaga initierea si intemeierea a numeroase societati si institutii (in 1865, de exemplu, s-a numarat printre fondatorii Ateneului Roman din Bucuresti); membru fondator []The post S-a intamplat in 22 noiembrie 1901, 22.
XI / 5.
XII appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 22 noiembrie 1901, 22.
XI / 5.
XII was first posted on noiembrie 22, 2020 at 3:14 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 noiembrie 1901, 22.
XI / 5.
XII: A murit Vasile Alexandrescu Urechia, istoric, scriitor si om politic liberal; deputat, senator si ministru in mai multe randuri; de numele sau se leaga initierea si intemeierea a numeroase societati si institutii (in 1865, de exemplu, s-a numarat printre fondatorii Ateneului Roman din Bucuresti); membru fondator al Societatii Academice Romane din 1867 si vicepresedinte al acestui for de mai multe ori. Vasile Alexandrescu-Urechia (n.15 februarie 1834, Piatra Neamt m. Bucuresti) a promovat drept profesiune de credinta afirmarea si apararea latinitatii si romanitatii in centrul si sudul Europei, a romanismului in special.
El a apartinut generatiei creatoare a Romaniei moderne, a fost ctitor de scoala si institutie culturala, a fost un organizator si participant la actiunile romanilor oriunde se aflau.
Era fiul lui Alexandru Popovici, clucer, judecator la Tribunalul din Piatra Neamt, si al Eufrosinei Manoliu. Primele studii le-a urmat la coala particulara din casele boierului Dumitrache Stan din Piatra Neamt, apoi la pensionul privat al elvetianului Ballif si coala preparandala Trei Ierarhi din Iasi. In 1844, devine bursier al Academiei Mihailene din Iasi si al Societatii pentru ajutorarea tinerilor romani la invatatura de la Paris (1855 1857), unde isi sustine bacalaureatul. Tot in Capitala Frantei, Urechia studiaza la Facultatea de Litere (1856 1857) si urmeaza in paralel cursurile de filosofie si literatura de la Sorbona.
Dupa terminarea studiilor, Vasile Alexandrescu-Urechia devine profesor de literatura romana, latina si de istorie universala la Universitatea din Iasi (1858 1864) si asesor la Tribunalul din Iasi in acelasi an. Apreciat ca o personalitate culturala exceptionala, dupa Unirea Principatelor Urechia este numit de domnitorul Alexandru Ioan Cuza director in cadrul Departamentului Cultelor si Instructiunii Publice din Moldova, apoi presedinte al Comitetului de Inspectiune a coalelor din Iasi.
Incepand cu 1864, Alexandrescu-Urechia se muta la Bucuresti si este numit director general al Ministerului Cultelor si Instructiunii...