S-a întâmplat în 18 februarie 1911
S-a intamplat in 18 februarie 1911 was first posted on februarie 18, 2021 at 12:12 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 18 februarie 1911: S-a nascut sculptorul Constantin Antonovici; ucenic al lui Constantin Brancusi intre anii 1947 si 1951, dupa ce trecuse prin atelierul croatului Mestrovici si fusese prigonit de Garda de Fier; s-a stabilit in SUA (m. 2002, la New York). Constantin Antonovici s-a nascut in judetul Neamt, a studiat la Academia de Arta din Iasi, fiind coleg de an cu sculptorul Iftimie Barleanu si pictorul Petru Hartopeanu, avand ca profesori pe sculptorul Ioan Mateescu si pictorul Nicolae Tonitza. Va castiga concursuri pentru diferite asezaminte bisericesti, culturale sau administrative, va calatori cu multe peripetii in timpul celei de-a doua conflagratii mondiale, dar va avea prilejul sa fie si in preajma unor oameni de mare talent, ceea ce, fara discutie, ii vor influenta nu numai viata, dar, bineinteles, si opera. Are posibilitatea sa-l cunoasca la Bucuresti pe sculptorul croat Ivan Mestrovici, care va realiza cele doua statui ecvestre ale regilor Romaniei si pe cea a lui I. Bratianu. Apoi, merge la Zagreb, unde se va scoli in atelierul maestrului. Va pleca la Viena, unde va zabovi in atelierul profesorului de la Akademie der Bildenden Kunste , Fritz Behn (1870-1971), caruia avea sa-i devina chiar asistent, la catedra. Asta se intampla in 1942, dupa ce in 14 august 1941 era cat pe ce sa fie executat de Gestapo, pentru refuzul sau de a imbraca uniforma SS . Avea sa mai calatoreasca, caci, asa cum noteaza Vladimir Bulat, era aventurier si deambulatoriu . In 1947, ajunge la Paris, unde se stabileste pentru patru ani, devenind invatacel al lui Constantin Brancusi, fiind unul din numerosii elevi al celui care a dat un nou sens sculpturii moderne. Atelierului din Impasse Ronsin 11, ii trecusera pragul Modigliani, Noguchi, Milita Petrascu, Irina Codreanu, Margareta Cosacescu, Sandra Kessel.
Una dintre primele incercari, la care mesterul de la Hobita l-a supus pe noul venit, a fost proba de foc a taierii unui lemn.
Un amanunt deloc de neglijat este acela ca Brancusi utiliza doar lemn vechi, foarte scump, pe care-l taia si-l fasona singur, neavand incredere in altcineva. A fost un success. Asa ca Brancusi i-a spus discipolului sa continue, el ocupandu-se de cele gospodaresti, in rolul de bucatar.
Amuzant este faptul ca Antonovici, pana la varsta de 17 ani, s-a numit Bucataru , iar de la acea data a fost adoptat de Iacob Antonovici, schimbandu-si numele, la acel moment.
Poate mai putin cunoscut e faptul ca Brancusi era foarte exigent cu bucatareala, tinand cu sfintenie la masa traditionala, dupa toate canoanele gospodariei gorjene. De altfel, si un vizitator al sau, originar din Gorj, eruditul Petre Pandrea, va relata despre acest ritual al mesei. Antonovici a avut noroc ca a ales o alta proba dura si deosebit de...