S-a intamplat in 20 februarie 1937: A debutat la Postul de Radio Bucuresti cea care va deveni o voce simbol a cantecului popular romanesc, Maria Tanase (n. 25 septembrie 1913, Bucuresti d. 22 iunie 1963, Bucuresti). Fiica lui Ion Coanda Tanase si a Anei Munteanu, studiaza la coala de fete Ion Heliade Radulescu []The post S-a intamplat in 20 februarie 1937 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 20 februarie 1937 was first posted on februarie 20, 2021 at 12:50 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 februarie 1937: A debutat la Postul de Radio Bucuresti cea care va deveni o voce simbol a cantecului popular romanesc, Maria Tanase (n. 25 septembrie 1913, Bucuresti d. 22 iunie 1963, Bucuresti). Fiica lui Ion Coanda Tanase si a Anei Munteanu, studiaza la coala de fete Ion Heliade Radulescu din Bucuresti, doar cursul inferior, fiind obligata sa munceasca, alaturi de fratii si parintii sai, pentru a se putea intretine. Incepand cu 1935, a urmat Conservatorul Regal de Muzica si Arta Dramatica, avandu-l ca profesor pe Ion Manolescu impreuna cu care juca pe scena Teatrului Municipal. In 1934 este admisa, prin concurs, la Teatrul Carabus , condus de Constantin Tanase, si distribuita intr-un grup vocal in spectacolul de revista Carabus-Expres, pe al carui afis figura cu pseudonimul Mary Atanasiu. Aici a descoperit-o folcloristul Harry Brauner care a i-a pregatit lansarea. A inceput sa inregistreze la reprezentantele bucurestene ale studiourilor Tomis si Columbia din Viena, iar in 20 februarie 1938 a debutat la Radio. Succesul a fost rasunator, cronicile i-au fost favorabile: Tanara cantareata care e una din cele mai izbutite talente ale promotiilor mai noi aduce pe langa apreciate insusiri vocale si o preocupare de noutate intru totul laudabila: studiul temelor folclorice, valorificarea melodiilor populare pe care nu le diseaza ci le canta, pastrandu-le nealterata frumusetea originala. Solista creeaza astfel si pune in valoare melodia poporana autentica si cu deosebire cantecul autentic, terenuri inca necunoscute, neintelese sau degradate de obisnuitii nostri diseuri (revista Radio-Adevarul).

In 1938, participa la jubileul de 30 de ani de la infiintarea Universitatii de la Valenii de Munte, prilej cu care Nicolae Iorga o supranumeste Pasarea Maiastra . In 1939 este aleasa de un juriu, din care faceau parte compozitorul Mihail Jora si Constantin Brailoiu, sa participe la Expozitia Internationala de la New York, unde a cantat in fata fostului presedinte, Herbert Hoover, si a celui in exercitiu, Franklin Delano Roosevelt, si a altor personalitati ca Yehudi Menuhin, Constantin Brancusi, George Enescu s.a. In spectacolele de revista ale Tetrului Alhambra interpreteaza melodii din repertoriul francez, spaniol, negro spirituals precum si autohtone. La Radio participa in cadrul programului Cantece populare in ritm de jazz, impreuna cu formatia dirijata de Steve Bernard. Dupa perioada in care a fost interzisa de catre regimul legionar (oct. 1940 ian. 1941), participa la turneul de propaganda romaneasca din Turcia,...