S-a întâmplat în 20 februarie 1918, 20.II/5.III.
II/5.
III.: Se semneaza, la Buftea, Tratatul preliminar de pace intre Romania si Puterile Centrale, pe baza caruia vor incepe, la Bucuresti, la 9/22 martie acelasi an, tratativele in vederea incheierii pacii (dupa prima conflagratie mondiala).
Pacea sau Tratatul de la Buftea a fost un tratat incheiat de Romania cu Puterile []The post S-a intamplat in 20 februarie 1918, 20.
II/5.
III. appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 20 februarie 1918, 20.
II/5.
III. was first posted on februarie 20, 2021 at 12:34 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 20 februarie 1918, 20.
II/5.
III.: Se semneaza, la Buftea, Tratatul preliminar de pace intre Romania si Puterile Centrale, pe baza caruia vor incepe, la Bucuresti, la 9/22 martie acelasi an, tratativele in vederea incheierii pacii (dupa prima conflagratie mondiala).
Pacea sau Tratatul de la Buftea a fost un tratat incheiat de Romania cu Puterile Centrale in urma prabusirii frontului rusesc sub presiunea revolutiei bolsevice din Imperiul arist, in timpul Primului Razboi Mondial. Pacea a fost semnata in mod fortat de catre Romania, care ramasa singura in fata Puterilor Centrale, ca urmare a parasirii luptelor de catre armata rusa, nu mai avea sanse reale de a se impotrivi Centralilor prin mijloace militare. Acest tratat s-a incheiat dupa o serie de lungi discutii intre reprezentantii Romaniei si ai Puterilor Centrale, pentru ca Regele Ferdinand I dorea evitarea semnarii unui astfel de document, pentru a respecta intru totul Tratatul de Alianta semnat cu Antanta in anul 1916, anul intrarii Romaniei in Primul Razboi Mondial.
Cu toate ca in vara anului 1917 armata romana reorganizata si refacuta castigase marile victorii de la Marasti, Marasesti si Oituz, prabusirea frontului rus a pus-o in imposibilitatea de a se mai apara in Moldova, astfel incat, impotriva vointei ei, Romania a trebuit sa semneze Pacea de la Buftea. Tratatul a fost semnat la 20 februarie/5 martie 1918, ora 19, in localitatea Buftea, de langa Bucuresti, care la acea vreme se afla in teritoriul romanesc ocupat de Puterile Centrale.
La 20 februarie/5 martie 1918, Constantin Argetoianu, ministrul Justitiei, a semnat la Buftea, in casa lui Barbu tirbei, cu reprezentantii Puterilor Centrale Ottokar von Czernin, Richard von Kuhlmann, Talaat-Pasa si N. Momcilov prelungirea cu inca 14 zile a armistitiului intre Romania si Puterile Centrale si preliminariile de pace de la Buftea, document diplomatic impus Romaniei de Puterile Centrale. Prin acest document, Dobrogea era cedata pana la Dunare Puterilor Centrale, care urmau sa amenajeze pentru Romania un drum comercial pana la Constanta la mare; Romania trebuia sa demobilizeze cel putin 8 divizii din armata ei, acest proces urmand sa fie realizat in intelegere cu Mackensen.
Romania era obligata sa sprijine trecerea trupelor Puterilor Centrale prin Moldova si Basarabia spre Odesa. De asemenea, Romania se obliga sa licentieze pe toti ofiterii straini si sa asigure repatrierea ofiterilor misiunilor militare ale Antantei in cel mai scurt timp posibil, iar articolul final al documentului stipula ca tratatul se va aplica imediat, incepand de la 5 martie. Conditiile acestei paci preliminare erau deosebit de grele pentru Romania, Germania tintea petrolul romanesc, chiar presa germana scriind la acel moment despre un control nelimitat pe care Germania vroia sa il aiba...