S-a întâmplat în 21 februarie 1904
S-a intamplat in 21 februarie 1904 was first posted on februarie 21, 2021 at 12:30 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 februarie 1904: A murit pictorul Sava Hentia; participant la Razboiul de independenta (1877-1878), a pictat, ca un veritabil corespondent de razboi, numeroase scene de campanie. Nascut in anul 1848, anul revolutiei pasoptiste, el este contemporan cu afirmarea natiunii moderne romanesti in plan european. Aspectele complexe ale acestor transformari se vor reflecta, inerent, si in planul expresiei artistice, iar pictorul Sava Hentia le va inregistra cu interes si sensibilitate. Prin opera sa a avut o contributie semnificativa la consolidarea structurala a noii arte orientata spre modernitatea inteleasa in raport cu idealurile nationale si noul statut european al tarii. Pictorul care a scris o poezie tacuta este si Sava Hentia, pictorul roman a vazut lumina zilei pe 1 februarie 1848, la Sebesel, judetul Alba. Povestea familiei sale este una tulburatoare, caci Sava Hentia a fost al 8-lea din cei 14 copii din familia preotului Ilie Hentia si ai Anei Danila, care a supravietuit.
Dupa absolvirea scolii primare in 1862, Sava Hentia se stabileste la Bucuresti, fiind adus aici de unchiul sau dinspre mama, fotograful Zaharia Danciulescu.
Anul 1863 a fost unul sumbru pentru tanarul pictor Sava Hentia. In acest an viata lui s-a schimbat radical, marcandu-i intreaga existenta. In acest an, artistul aflat la inceput de drum s-a imbolnavit de febra tifoida si, din cauza tratamentului cu chinina, a ramas surd pe viata. Din cauza acestei intamplani nefaste, la scoala, tanarul artist era scutit de multe alte materii, in afara celor de specialitate, avand aceasta scutire din partea administratiei scolii, datorita talentului sau absolut remarcabil. In perioada in care a studiat la Bucuresti, tanarul Sava a fost elevul lui Theodor Aman, pictorul, graficianul, pedagogul si academicianul roman, care este considerat primul artist modern in adevaratul sens al cuvantului.
Dupa adancirea in tainele picturii la Bucuresti, artistul obtine o bursa de studii la Paris, unde s-a inscris la Acad mie des Beaux-Arts , devenind elevul pictorului Alexandre Cabanel. La terminarea studiilor, tanarul plin de aspiratii revine la Bucuresti, unde este numit in 1873 profesor de desen si caligrafie la Azilul de Orfane Elena Doamna .
Participand la Razboiul de Independenta (1877-1878), fiind martor oculat al acelor scene sangeroase, artistul picteaza numeroase scene de campanie, fiind considerat un adevatrat reporter de razboi care a asezat pe panza istoria Romaniei.
Din acea perioada au ramas desenele Soldat calare, Trecerea Dunarii la Corabia, Langa Lagarul din Calafat. Alte desene au devenit ulterior compozitii executate in acuarela si ulei, intre care se reliefeaza lucrarile Intalnirea si Transport de provizii pe front.
Perioada Razboiului de Independenta i-a marcat cariera artistica,...