S-a întâmplat în 21 februarie 1865
S-a intamplat in 21 februarie 1865 was first posted on februarie 21, 2021 at 12:20 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 21 februarie 1865: S-a nascut Anton Bacalbasa, prozator, traducator, publicist (intemeietorul revistei Adevarul literar ; impreuna cu Ion Luca Caragiale a editat prima serie/1893 a revistei umoristice Moftul roman ) (m. 1899). Anton Bacalbasa s-a nascut la Braila. Tatal lui se numea Costache Telescu, dar, infiat de un unchi staroste de bacani sau bacalbasa, i se schimbase numele.
Casatorit cu Aneta Bobescu, avusese mai multi copii, dintre care, in afara de Bacalbasa, vor ajunge oameni de condei Ion (Iancu) si Constantin C. Bacalbasa. Dat afara de la gimnaziu, Bacalbasa se inroleaza in armata; aici se imbolnaveste de tuberculoza care avea sa il rapuna. ocat de viata de cazarma, paraseste armata si, cu temperamentul sau entuziast, de agitator, se avanta in randurile miscarii socialiste. Dobandind prestigiu, va fi cooptat in Consiliul General al Partidului Social Democrat al Muncitorilor din Romania, de unde insa demisioneaza in 1894. Intrat in Partidul Conservator, se vede ales deputat de Ilfov in colegiul al doilea (1899).
A mai fost cenzor la Societatea Presei (1894) si secretar in Ministerul Cultelor si Instructiunii Publice.
Cu o fantezie neastamparata, si-a nascocit o sumedenie de pseudonime, care de care mai nastrusnice (ca, de pilda, Kinderfus, Calyope Fourreau, Abayados de Calatrava y Rigolo Nabadayos). Copil teribil al presei socialiste, iubitor de farse si bufonerii, Bacalbasa era, in campaniile pe care le sustinea,un gazetar de temut. Scria cu patima, cu exaltari de vizionar, stiind sa fie dur, sfichiuitor, vindicativ.
Virulenta lui pamfletara prevestindu-l pe N.
D. Cocea nu cruta deloc institutiile timpului. Totul, sau aproape totul, i se pare o farsa sinistra, un spectacol de balci, penibil si caraghios.
Verva satirica a polemistului se proiecteaza in creionari acide, vizand diverse specimene din viata politica ori din presa.
Dupa modelul lui Caracudi al lui Caragiale, Bacalbasa contureaza tipul gazetarului fara principii si fara scrupule.
Parerile lui asupra artei preiau idei ale lui C. Dobrogeanu-Gherea (functia sociala a artei, impactul me diului social asupra procesului de creatie etc.).
Exponent al scolii critice a...