S-a intamplat in 22 februarie 1788: S-a nascut filosoful german Arthur Schopenhauer, initiatorul voluntarismului modern; ideile sale au devenit cunoscute in Romania prin intermediul Junimii , influentand literatura si filosofia romaneasca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Arthur Schopenhauer s-a nascut la Danzig.

Datorita averii mostenite de la tatal sau, a putut duce multa vreme []The post S-a intamplat in 22 februarie 1788 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 22 februarie 1788 was first posted on februarie 22, 2021 at 12:04 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 22 februarie 1788: S-a nascut filosoful german Arthur Schopenhauer, initiatorul voluntarismului modern; ideile sale au devenit cunoscute in Romania prin intermediul Junimii , influentand literatura si filosofia romaneasca din a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Arthur Schopenhauer s-a nascut la Danzig.

Datorita averii mostenite de la tatal sau, a putut duce multa vreme o viata lipsita de griji, dedicandu-se filozofiei.

Dupa studii de medicina si stiinte ale naturii la G ttingen, intrerupte curand, isi obtine in 1813 titlul de doctor in filozofie la Jena, cu lucrarea Despre impatrita radacina a principiului ratiunii suficiente. La sfatul indrumatorului sau de doctorat, filosoful sceptic Gottlob Ernst Schulze, ii citeste pe Platon si Kant In 1811 audiaza cursurile lui Fichte la Berlin, fiind mai degraba dezamagit.

Prin mama sa, Johanna Schopenhauer, scriitoare cunoscuta in epoca, tanarul Arthur reuseste sa-l cunoasca personal pe Goethe, care ii va fi o vreme partener de discutii pe teme de teorie a culorilor.

In urma discutiilor si a corespondentei purtate cu Goethe, publica in 1816 scrierea Despre vaz si culori.

La inceputul anului 1819 apare Lumea ca vointa si reprezentare, o carte care cuprinde o metoda de filozofare experimentata aici pentru prima data si care se diferentiaza complet de toate cele folosite pana acum . Temperamentul tumultuos al autorului cartii razbate si din lunga corespondenta cu editorul Brockhaus, ce ramane un document literar al epocii. Imediat dupa publicarea cartii, Schopenhauer pleaca intr-o calatorie in Italia, pentru ca, in 1820, sa se inscrie ca docent privat la Universitatea din Berlin, profesand doar putina vreme (dar ramanand inscris formal pana in 1831). Concurenta fatisa pe care incearca sa i-o faca lui Hegel in fata studentilor,...