S-a întâmplat în 24 februarie 1463
Contele Giovanni Pico della Mirandola (n. Mirandola d.17 noiembrie 1494, Florenta) a fost un filozof si invatat umanist italian din perioada Renasterii.
Pico della Mirandola provenea dintr-o veche familie de nobili din Italia de nord cu resedinta in castelul Mirandola, in apropiere de []The post S-a intamplat in 24 februarie 1463 appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 24 februarie 1463 was first posted on februarie 24, 2021 at 12:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 februarie 1463: S-a nascut Giovanni Pico della Mirandola, umanist italian.
Contele Giovanni Pico della Mirandola (n. Mirandola d.17 noiembrie 1494, Florenta) a fost un filozof si invatat umanist italian din perioada Renasterii.
Pico della Mirandola provenea dintr-o veche familie de nobili din Italia de nord cu resedinta in castelul Mirandola, in apropiere de orasul Modena. Doritor sa se instruiasca, renunta la privilegiile de familie in favoarea fratilor sai si, la varsta de 14 ani, incepe studiul dreptului canonic la vestita Universitate din Bologna (prima Universitate europeana!), cu intentia unei cariere ecleziastice. Este atras totusi mai mult de studiul filosofiei si teologiei si, timp de sapte ani, viziteaza cele mai renumite universitati ale Europei din Ferrara, Padova si Paris, studiind pe langa filozofia scolastica aristoteliana si limbile latina, greaca, ebraica, arameica si araba, dobandind inca din tinerete renumele de poliglot.
In 1484, se duce la Florenta, in acel timp centrul vietii spirituale umanistice, unde Marsilio Ficino conducea noua Academie Platoniciana , incurajat si sustinut de familia Medici.
Sub influenta lui Ficino, Pico della Mirandola inclina mai mult catre filozofia lui Platon, in opozitie cu scolastica dominata de invatatura lui Aristotel, aflata in declin, si devine unul din cei mai activi participanti la discutiile in care se cauta realizarea unei unitati intre idealismul platonician si spiritualitatea crestina. Pico della Mirandola era insa un eclectic, datorita cunostintelor sale vaste in domeniul misterelor antice, doctrinei pythagoreice, invataturilor Sfantului Augustin si ale lui Toma de Aquino, precum si in urma studiului Kabbalei si Talmudului, intreprinde o incercare ambitioasa de armonizare a tuturor invataturilor vremii sale sub egida crestinismului. Urmand aceasta idee, scrie Heptaplus (1480), o interpretare mistico-alegorica a creatiei conforma expunerii din Biblie.
In aceeasi perioada publica De ente et uno , care cuprinde explicatii ale unor pasagii din scrierile lui Moise, Platon si Aristotel.
In anul 1486, Pico della Mirandola pleaca la Roma si publica 900 de teze asupra tuturor temelor filozofice si teologice posibile din acel timp, adunate sub titlul Conclusiones philosophicae, cabalisticae et...