S-a intamplat in 24 februarie 45: Inceputul Calendarului iulian.

Calendarul iulian a fost introdus de Iuliu Cezar in 46 i.

Hr., intrand in uz in anul 45 i.

Hr. Acest tip de calendar a fost ales dupa consultari cu astronomul Sosigenes din Alexandria si a fost cel mai probabil calculat prin aproximarea anului tropic. Calendarul iulian are []The post S-a intamplat in 24 februarie 45 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 24 februarie 45 was first posted on februarie 24, 2021 at 12:02 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 24 februarie 45: Inceputul Calendarului iulian.

Calendarul iulian a fost introdus de Iuliu Cezar in 46 i.

Hr., intrand in uz in anul 45 i.

Hr. Acest tip de calendar a fost ales dupa consultari cu astronomul Sosigenes din Alexandria si a fost cel mai probabil calculat prin aproximarea anului tropic. Calendarul iulian are un an obisnuit de 365 de zile, impartit in 12 luni, cu un an bisect adaugat la fiecare patru ani, ceeace face ca anul mediu sa aiba 365,25 de zile. Calendarul iulian a ramas in uz in unele tari pana in secolul al XX-lea si mai este folosit inca de mai multe biserici nationale ortodoxe. Anul obisnuit in vechiul calendar roman era format din 12 luni cu 355 de zile.

Se mai adauga o luna suplimentara, (Intercalaris), intre februarie si martie. Intercalaris era formata prin introducerea a 22 de zile inaintea ultimelor 5 zile ale lui februarie, creand astfel o luna de 27 de zile. Intercalaris incepea dupa o luna februarie trunchiata la 23 sau 24 de zile, efectul fiind un an de 377 sau 379 de zile.

Conform scriitorilor romani Censorinus si Macrobius ciclul ideal de intercalare consta din ani de 355 de zile care alternau cu ani de 377 sau 378 de zile. Dupa acest sistem anul mediu roman avea 366,188 de zile pentru o perioada de 4 ani, ducand la o deviere de 1 zi pe an pentru orice solstitiu sau echinoctiu. Macrobius descrie o ajustare mai fina, pentru 8 ani din 24 existau numai trei ani Intercalaris de 377 de zile. Aceasta reglare facea ca anul mediu sa fie de 365,188 de zile pentru o perioada de 24 de ani.

In practica insa, nu s-a folosit automat aceasta schema ideala, lungimea anului fiind hotarata de Pontifex Maximus. Atat cat poate fi determinat cu siguranta din dovezile istorice, se poate aprecia ca mai degraba s-a folosit o schema neregulata si arbitrara, nu cea ideala.

Reglarile se faceau la fiecare doi sau trei ani, uneori dupa perioade mai mari de timp, iar alteori se faceau reglari ale anului in doi ani consecutivi. Daca era gestionat corect, acest sistem ar fi permis anului roman sa ramana in medie aproximativ aliniat anului tropical. Atunci cand au fost omise prea multe intercalari, asa cum s-a intamplat dupa al doilea razboi punic si in timpul razboaielor civile, calendarul s-a indepartat foarte mult de alinierea cu anul tropical. Mai mult, cum intercalarile erau facute relativ tarziu, cetatenii romani obisnuiti nu cunosteau de cele mai multe ori data oficiala, in mod special daca se aflau mai departe de orase. Datorita acestor fapte, ultimii ani de dinaintea calendarului iulian au fost denumiti ani ai dezordinii.

Problema a devenit mai mare...