S-a intamplat in 27 februarie 272: S-a nascut la Naissus, pe teritoriul actual al Serbiei, Constantin cel Mare, imparat roman (d 337, Nicomedia, Imperiul Roman). Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut sub numele Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost Imparat Roman intre 306 si 337. Anul nu se stie exact.

Unele afirmatii ale lui []The post S-a intamplat in 27 februarie 272 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 27 februarie 272 was first posted on februarie 27, 2021 at 12:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 27 februarie 272: S-a nascut la Naissus, pe teritoriul actual al Serbiei, Constantin cel Mare, imparat roman (d 337, Nicomedia, Imperiul Roman). Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, cunoscut sub numele Constantin I sau Constantin cel Mare, a fost Imparat Roman intre 306 si 337. Anul nu se stie exact.

Unele afirmatii ale lui Eusebiu din Viata lui Constantin cel Mare ne fac sa conchidem ca s-a nascut intre 271 si 273 (cel mai probabil 272), iar alte surse plaseaza evenimentul intre 272 si 277. Numele sale de referinta sunt: Imperator Caesar Flauius Valerius Aurelius Constantinus Pius Felix Inuictus Augustus, Germanicus Maximus, Sarmaticus Maximus, Gothicus Maximus, Medicus Maximus, Britannicus Maximus, Arabicus Maximus, Adiabenicus Maximus, Persicus Maximus, Armeniacus Maximus, Carpicus Maximus. Imediat ce a venit la putere, Constantin a pus capat persecutiilor crestinilor in teritoriile sale, impunand nu numai toleranta, ci si restituirea bunurilor crestinilor. Dar Constantin nu era pregatit sa devina crestin. Monedele batute in aceasta perioada, dovedesc devotiunea sa fata de Marte, apoi din ce in ce mai mult fata de Apollo, venerat ca Sol Invictus. La scurt timp dupa cucerirea Romei, Constantin le-a trimis episcopului de Cartagina si proconsulului Africii niste scrisori din care reiesea faptul ca el sustinea religia crestina, subventiona Biserica crestina din fonduri publice, scutea clerul de obligatii publice si se considera slujitorul lui Dumnezeu.

In 312, Constantin a trecut la credinta crestina si a continuat sa detina functia Pontifex Maximus functie care permitea conducerea religioasa, pe care o avusesera toti cei carora li se atribuise titlul de Caesar , adica conducator al statului roman si al religiei pagane, functie detinuta de toti Caesarii, inclusiv cei de dinainte de Hristos. In urma intrevederii dintre Constantin si Licinius de la Mediolanum (februarie-martie 313) este promulgat Edictul de la Milano . De fapt, este o scrisoare adresata de Constantin si Licinius guvernatorilor provinciilor prin care le cereau sa inceteze orice persecutie asupra crestinilor, iar proprietatile confiscate de la acestia sa fie imediat returnate.

Scrisoarea nu consfintea crestinismul ca religie de stat si nici nu-l angaja personal pe Licinius in credinta crestina.

Prin Edictul de la Milano dat de imparatul Constantin cel Mare si cu Edictul de la Tesalonic (380) al imparatului Teodosie (346-395), crestinismul a sfarsit prin a deveni o realitate mai intai tolerata, iar mai apoi constitutionala a Imperiului Roman. Traditia a reusit sa impamanteneasca chiar si in cultura laica ideea ca Edictul de la Milano, proclamat de Constantin si Licinius este primul act prin care se instituie toleranta fata de cultul crestin, dar monografiile istorice precizeaza ca Galerius a emis un edict de toleranta in 311. Imperiul Roman este reunificat si supus autoritatii unui unic imparat, situatie politica nemaiintalnita din anul 285. Constantin, care se revendica drept, alesul pe pamant al divinitatii unice, abandoneaza politeismul tetrarhiei in favoarea monoteismului crestin. Principiul adoptiunii viitorilor imparati este inlocuit cu cel al ereditatii dinastice.

Constantin a continuat si a desavarsit toate reformele initiate de imparatul Diocletian. Numarul provinciilor romane este ridicat la 117, grupate in 14 dioceze si 4 prefecturi (Orient, Illyricum, Italia si Galia). Prin crearea unei noi monede de aur (solidus-ul) este abandonata politica economica a principatului. care era bazata pe argint, in...