S-a întâmplat în 28 februarie 1553
S-a intamplat in 28 februarie 1553 was first posted on februarie 28, 2021 at 12:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 28 februarie 1553: S-a nascut Michel de Montaigne, scriitor, filosof francez. Michel Eyquem de Montaigne-Delecroix (d. 13 septembrie 1592) a fost unul din cei mai importanti scriitori francezi ai Renasterii. Este cunoscut ca fiind cel care a popularizat eseul ca specie literara si pentru usurinta cu care trecea de la speculatii intelectuale serioase la anecdote, unele cu caracter autobiografic. Colectia sa voluminoasa de Essais (cuvant ce insemna propriu-zis Incercari ) contine unele din cele mai influente eseuri din istoria literaturii occidentale.
Scrierile lui Montaigne au influentat in mod direct scriitori variind de la William Shakespeare la Ralph Waldo Emerson, sau de la Jean-Jacques Rousseau la Friedrich Nietzsche. Pe timpul vietii, Montaigne a fost apreciat mai mult pentru calitatile sale ca om de stat decat pentru cele de scriitor. Tendinta afisata in eseurile sale de a divaga spre anecdote si meditatii personale era vazuta pe atunci ca un defect mai degraba decat o inovatie, iar moto-ul sau Eu insumi sunt tema cartii mele a fost privit de catre scriitorii contemporani ca o forma de rasfat . Cu timpul, insa, Montaigne va fi recunoscut ca cel care a exprimat, poate mai bine ca oricare alt autor din timpul sau, gandurile si indoielile care ii framantau pe oamenii din epoca sa. Ramanand, intr-o masura remarcabila, modern si in ziua de astazi, incercarea lui Montaigne de a analiza lumea prin intermediul unicului filtru implicit al sau, propria judecata, a facut ca scrierile sale sa fie mai accesibile decat cele ale oricarui alt scriitor renascentist. Literatura non-fictionala moderna isi datoreaza in mare parte nasterea lui Montaigne, iar scriitori de toate orientarile continua sa se inspire din opera lui Montaigne, datorita imbinarii reusite a culturii si a autobiografiei. Montaigne s-a nascut in regiunea Aquitania din Franta, in cadrul mosiei familiei sale, intr-un orasel care in prezent se numeste Saint-Michel-de-Montaigne, nu prea departe de Bordeaux. Familia lui era instarita: bunicul sau, Ramon Eyquem, facuse avere ca negustor de heringi si cumparase mosia in 1477. Tatal sau, Pierre Eyquem, a fost pentru un timp soldat romano-catolic in Italia, dobandind acolo o conceptie progresista despre educatie; de asemenea ajunsese primar in Bordeaux. Mama sa, Antoinette de Louppes, era fiica unui spaniol de origine evreiasca convertit la protestantism si a unei mame romano-catolice. Desi a trait mare parte din viata sa in apropierea fiului sau, murind in urma acestuia, Michel de Montaigne n-o mentioneaza deloc in operele sale. In schimb, relatia lui Michel cu tatal sau a jucat un rol important in viata si scrierile celui dintai. Inca din primii ani de viata, educatia lui Michel de Montaigne s-a bazat pe un plan pedagogic elaborat de tatal sau, care era consiliat de prietenii sai umanisti. La putin timp dupa nastere, Michel a fost trimis intr-o casuta pentru a trai primii trei ani de viata in cadrul unei familii de tarani, pentru ca , conform tatalui sau, baiatul sa fie aproape de popor, sa cunoasca in mod direct conditiile de viata a oamenilor din popor, care au nevoie de ajutorul nostru .
Dupa acesti ani spartani alaturi de cei defavorizati, Michel a fost readus la castel. Prima sa obligatie a fost sa invete latina. De educatia sa s-a ocupat un profesor privat german (un doctor numit Horstanus, care nu putea vorbi franceza), care primise ordine, la fel ca toata lumea din castel, sa i se adreseze copilului numai in latina si chiar sa discute intre ei numai in latina in prezenta lui Michel. Studiul latinei a fost acompaniat de o stimulare constanta a intelectului si spiritului copilului. Stiintele i-au fost prezentate prin intermediul jocurilor, conversatiilor, a exercitiilor de meditatie solitara etc., dar nu si a cartilor. Muzica a fost o prezenta constanta in viata sa. Un pinettier (cantand la o cetera...