S-a intamplat in 6 martie 1619: S-a nascut scriitorul francez Cyrano de Bergerac. Hector Savinien de Cyrano de Bergerac (d. 28 iulie 1655) a fost un dramaturg si eseist francez. Prin utopiile sale filosofice, a fost un precursor al iluminismului.

In domeniul literar, ca influente, a imprumutat ironia lui Moli re si conceptele utopice ale unof filosofi []The post S-a intamplat in 6 martie 1619 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 martie 1619 was first posted on martie 6, 2021 at 1:54 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 martie 1619: S-a nascut scriitorul francez Cyrano de Bergerac. Hector Savinien de Cyrano de Bergerac (d. 28 iulie 1655) a fost un dramaturg si eseist francez. Prin utopiile sale filosofice, a fost un precursor al iluminismului.

In domeniul literar, ca influente, a imprumutat ironia lui Moli re si conceptele utopice ale unof filosofi ca Thomas Morus si Tommaso Campanella.

Viata sa aventuroasa, precum si figura originala l-au inspirat pe Edmond Rostand in scrierea comediei eroice Cyrano de Bergerac (1897). Eseist, poet satiric si dramaturg. Fiu de mici nobili provinciali, intra in randurile armatei; in 1641, ranit grav la asediul de la Arras, renunta la cariera militara. Urmeaza cursurile maestrului subversiv al gandirii libere , Gassendi; in 1653, intra in serviciul ducelui de Arpajon unde, fiind un spirit independent si bataios, isi face reputatia de duelgiu . Doi ani mai tarziu moare intr-un accident. Cele doua lucrari fundamentale ale lui sunt postume aparute in 1657 si 1662 si alcatuiesc opera intitulata L Autre Monde tats et Empires de la Lune; tats et Empires du Soleil (Lumea cealalta Statele si imperiile Lunii; Statele si imperiile Soarelui), o utopie de vulgarizare (in acceptia luminista a termenului) filosofico-stiintifica, inspirata din operele analoge ale englezilor Wilkins si Godwin. Sub pana sa, polemica si satirica, motivul calatoriei imaginare capata o nota aparte, datorata atat indraznelii viziunii, cat si aptitudinii autorului de a concretiza si difuza o gandire profund contestatara, cum este gandirea libera . Inainte de a fi fost descoperit, deci perceput ca scriitor si, intr-un sens, ca ganditor, Cyrano a fost un personaj de mitologie literara. Intre drama lui Rostand si posteritatea muschetarilor lui Dumas, el a aparut ca o ipostaza a cavalerismului reinnoit, un ironic, dar sentimental, maestru in dueluri si donquijotisme morale, slobod la gura, dar pur in principii. Anecdotica fabricata pe urmele unei existente turbulente prea putin cunoscute a fost...