S-a intamplat in 5 martie 1920 . S-a nascut Radu Stanca, poet, dramaturg si regizor; mentor si membru marcant al Cercului literar de la Sibiu. Radu Stanca (n. Sebes d. 26 decembrie 1962, Cluj) a fost un dramaturg, poet, eseist si regizor de teatru roman. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a []The post S-a intamplat in 5 martie 1920 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 5 martie 1920 was first posted on martie 5, 2021 at 6:22 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 5 martie 1920 . S-a nascut Radu Stanca, poet, dramaturg si regizor; mentor si membru marcant al Cercului literar de la Sibiu. Radu Stanca (n. Sebes d. 26 decembrie 1962, Cluj) a fost un dramaturg, poet, eseist si regizor de teatru roman. A absolvit Facultatea de Litere si Filosofie a Universitatii Regele Ferdinand din Cluj in anul 1942. In timpul razboiului, Facultatea de Litere a Universitatii din Cluj s-a refugiat la Sibiu. Aici a luat fiinta Cercul literar de la Sibiu. Dupa modelul lui Eugen Lovinescu care la cenaclul Sburatorul a pus bazele Modernismului interbelic, Cercul a incercat sa salveze traditia literaturii romane, dar a fost repede lichidat de prigoana comunista din anii 50. Membrii lui au fost denumiti ulterior de criticii si istoricii literari membrii generatiei pierdute. A fost, pe rand, asistent al lui Lucian Blaga la catedra de filosofie a culturii, profesor de estetica a teatrului, la Sibiu, redactor, actor, regizor. A facut parte din Cercul literar de la Sibiu, alaturi de tefan Augustin Doinas, Dan Constantinescu, Deliu Petroiu, Alexandru Cucu, Viorica Guy Marica, Eugen Todoran, Ion Negoitescu, Ion Desideriu Sarbu, Ioanichie Olteanu, Cornel Regman, Nicolae Balota, Victor Iancu, Henri Jacquier, Wolf von Aichelburg, s.a.

In poezie a teoretizat baladescul (in eseul Resurectia baladei (1945)) si a fost adeptul poeziei pure, rupta de contextul social. La 3 aprilie 1940, apare in primul sau rol, interpretandu-l pe Farfuridi in comedia lui I.

L. Caragiale, O scrisoare pierduta . Piesa a fost jucata de studentii in litere , cum isi spuneau pe-atunci, de la Facultatea de Filosofie si Litere din Cluj. Doi ani mai tarziu, isi ia licenta in litere si filosofie cu magna cum laudae pe tema Problema cititului . A fost suplinitor al catedrei de filosofia culturii, condusa...