S-a intamplat in 12 martie 1881 . S-a nascut Mustafa Kemal Atat rk, primul presedinte al Republicii Turcia. Mustafa Kemal Atat rk (n. 12 martie 1881, Selanik azi Salonic, Grecia; d. 10 noiembrie 1938, Istanbul) a fost un soldat si politician turc, nascut in Macedonia, fondatorul si primul presedinte al Republicii Turcia. Republica Turcia a fost []The post S-a intamplat in 12 martie 1881 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 12 martie 1881 was first posted on martie 12, 2021 at 4:46 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 12 martie 1881 . S-a nascut Mustafa Kemal Atat rk, primul presedinte al Republicii Turcia. Mustafa Kemal Atat rk (n. 12 martie 1881, Selanik azi Salonic, Grecia; d. 10 noiembrie 1938, Istanbul) a fost un soldat si politician turc, nascut in Macedonia, fondatorul si primul presedinte al Republicii Turcia.

Republica Turcia a fost fondata pe 29 octombrie 1923 si Kemal a fost ales primul presedinte al tarii. In practica a fost un dictator moderat, desi a impus multe reforme cu caracter democratic. Prestigiul lui a fost atat de mare in majoritatea anilor 20 incat in vremea sa a existat foarte putina opozitie fata de guvern. Desi a admirat unele aspecte ale politicii Uniunii Sovietice si Italiei Fasciste, el nu era nici comunist, nici fascist: proprietatea privata a fost protejata si incurajata iar inamicii politici nu au suferit de obicei de pedepse mai grele decat exilul in provincie. Kemal avea un program incorporat in deviza partidului sau (Partidul Republican al Poporului), constand in sase stele : republicanism, nationalism, secularism, populism, etatism si revolutie. Baza programului sau era planul de secularizare si modernizare a Turciei. Califatul a fost abolit in martie 1924, scolile religioase au fost desfiintate in acelasi timp si legea musulmana (Shar a) a fost desfiintata, fiind inlocuita de codul civil elvetian, codul penal italian si codul comercial german. Egalitatea femeilor a fost incurajata dupa casatoria lui Mustafa Kemal cu...