Cine stie Adevarul, dar nu cauta sa-l arate,va purta pe constiinta cel mai greu dintre pacate,caci pe-oricine, Adevarul sfanta sarcina se punesi raspunde greu acela care-l stie si nu-l spune. Cine vede Adevarul si nu cauta sa-l traiascagreu o sa-l condamne-odata Judecata cea cereasca,c-Adevarul il obliga pe-orice suflet care-l stiesa-l traiasca-n ascultare, in respect si-n []Cine stie Adevarul, dar nu cauta sa-l arate,va purta pe constiinta cel mai greu dintre pacate,caci pe-oricine, Adevarul sfanta sarcina se punesi raspunde greu acela care-l stie si nu-l spune.

Cine vede Adevarul si nu cauta sa-l traiascagreu o sa-l condamne-odata Judecata cea cereasca,c-Adevarul il obliga pe-orice suflet care-l stiesa-l traiasca-n ascultare, in respect si-n curatie.

Cine are Adevarul si nu lupta sa-l ridiceprin tot ce mai bine poate face si gandi, si ziceeste-un las, caci Adevarul cere de la cel ce-l aresi-ndrazneala, si puterea, si credinta cea mai mare.

Cine-aude Adevarul si nu vrea ca sa-l primeasca,nu-i pacat pe lumea asta mai din greu sa-l osandeasca,ca-a respinge Adevarul cel platit cu-atata sangee pacatul cel mai vesnic, nu-i iertat oricat s-ar plange.

Cine stramba Adevarul si suceste calea bunaeste-un demon si numeste adevar ce e minciuna.

El, stricand invatatura, pierde-a multora credinta, cu satan sa mosteneasca cel ce-o face cu stiinta!TRAIAN DORZ din Cantarile Caintei , editia a II-aEditura Oastea Domnului, Sibiu, 2014