S-a întâmplat în 4 aprilie – „Ziua Academiei Române”
IV.2000, cu prilejul Zilei Portilor Deschise la Academia Romana, prezidiul institutiei a hotarat ca Ziua Academiei Romane sa se sarbatoreasca la aceasta data (daca nu cade sambata sau duminica); ziua aminteste de anul 1866, cand a luat fiinta Societatea Literara Romana, devenita, din august 1867, []The post S-a intamplat in 4 aprilie Ziua Academiei Romane appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a intamplat in 4 aprilie Ziua Academiei Romane was first posted on aprilie 4, 2021 at 10:42 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 4 aprilie Ziua Academiei Romane ; la 4.
IV.2000, cu prilejul Zilei Portilor Deschise la Academia Romana, prezidiul institutiei a hotarat ca Ziua Academiei Romane sa se sarbatoreasca la aceasta data (daca nu cade sambata sau duminica); ziua aminteste de anul 1866, cand a luat fiinta Societatea Literara Romana, devenita, din august 1867, Societatea Academica Romana, iar din martie 1879, Academia Romana. Academia Romana este cel mai inalt for de stiinta si de cultura din Romania. A fost fondata la 1 aprilie 1866, sub denumirea de Societatea Literara Romana, devenita in 1867 Societatea Academica Romana, iar in 1879 Academia Romana. Conform statutului, rolul principal al Academiei consta in cultivarea limbii si literaturii romane, stabilirea normelor de ortografie obligatorii ale limbii romane, studierea istoriei nationale romane si cercetarea in cele mai importante domenii stiintifice. Cele mai reprezentative lucrari academice sunt Dictionarul limbii romane, Dictionarul explicativ al limbii romane, Dictionarul general al literaturii romane, Micul dictionar academic si Tratatul de istoria romanilor. Academia Romana are 181 de membri activi alesi pe viata. Academia a fost inca de la inceput conceputa ca o institutie nationala, lucru exprimat atat prin componenta ei membri alesi din toate provinciile romanesti: patru din Muntenia, cate trei din Moldova, Transilvania si Basarabia si cate doi din Banat, Bucovina, Maramures si Macedonia cat si prin programul anuntat. Scopul ei a fost elaborarea ortografiei si a gramaticii limbii romane, inceperea si realizarea unui dictionar al limbii romane. Dintre primii membri putem enumera personalitati importante ale vietii culturale si nationale din intreg spatiul romanesc: Iosif Hodos din Marmaures; Timotei Cipariu si George Baritiu din Transilvania; Andrei Mocioni (Mocsony) si Vicentiu Babes din Banat; Alexandru Hurmuzachi din Bucovina; Vasile Alecsandri si Costache Negruzzi din Moldova, Ion Heliade-Radulescu,...