S-a intamplat in 6 aprilie Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace a fost oficial proclamata de ONU, la 23 august 2013, in urma initiativei lansate de Comitetul International Olimpic. Aceasta zi este o ocazie de promovare a sportului si activitatii fizice ca limbaj universal si mijloc inovator pentru educatie, sanatate, incluziune sociala, dezvoltarea []The post S-a intamplat in 6 aprilie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 6 aprilie was first posted on aprilie 6, 2021 at 1:48 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 6 aprilie Ziua Internationala a Sportului pentru Dezvoltare si Pace a fost oficial proclamata de ONU, la 23 august 2013, in urma initiativei lansate de Comitetul International Olimpic. Aceasta zi este o ocazie de promovare a sportului si activitatii fizice ca limbaj universal si mijloc inovator pentru educatie, sanatate, incluziune sociala, dezvoltarea tineretului, construirea pacii si dezvoltarea durabila. 402: Are loc batalia de la Pollentia dintre romani si vizigoti. Romanii, condusi de generalul Stilicon, ii determina pe adversari sa se retraga si captureaza familia liderului vizigot, Alaric. 885: A murit (in Moravia) Metodiu, carturar slav, originar din Salonic; impreuna cu fratele sau, Chiril, a creat alfabetul chirilic si a raspandit crestinismul (incepand din 863) in Moravia si Panonia (n. 820). In Calendarul Ortodox sunt praznuiti ca sfinti pe 11 mai: Sf. Ierarh Metodie si Sf. Cuvios Chiril, luminatorii slavilor. 1199: A murit Richard I (supranumit Inima de Leu), rege al Angliei intre anii 1189 si 1199; a avut inclinatii mai mult spre aventura decat spre politica, desi era apreciat ca un foarte bun strateg; a participat, alaturi de imparatul Frederic I Barbarosa si de regele francez Filip al II-lea August, la cea de-a treia Cruciada (1189-1192) (n. 1157). 1327: Poetul italian Petrarca a vazut-o pentru prima data pe Laura iubirea sa idealizata in biserica Sf. Clara din Avignon. 1483: S-a nascut Rafael, pictor si arhitect italian din epoca Renasterii (d. 1520). 1490: A murit Matei Corvin, unul dintre cei mai importanti regi ai Ungariei (1458-1490); fiul lui Iancu de Hunedoara, renumit conducator militar de origine romana (n. 1443). 1520: A murit Rafael (Raffaello Sanzio), pictor si arhitect italian din epoca Renasterii (n. 1483). 1528: A murit pictorul si gravorul german Albrecht D rer.

Albrecht D rer (n. 21 mai 1471, N rnberg d. N rnberg) a fost un pictor, creator de gravuri si teoretician al arteigerman, una din personalitatile de seama ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnata de ideile Renasterii, Umanismului si Reformei a exercitat o deosebita influenta in special asupra artistilor germani si olandezi de mai tarziu. Cu cele cca. 350 de gravuri in lemn si 100 gravuri in cupru a contribuit in mod hotarator la dezvoltarea gravurii ca forma de arta de sine statatoare. 1660: S-a nascut Johann Kuhnau, compozitor si organist german (m. 1722). 1707: A murit Willem van de Velde cel Tanar, pictor olandez. Willem van de Velde s-a nascut la 18 decembrie 1633 in Leiden, Olanda. Fiul lui Willem van de Velde cel Batran, de asemenea, un pictor de peisaje marine. Willem van de Velde cel Tanar a fost instruit de catre tatal sau, iar apoi de Simon de Vlieger, un pictor marin de mare reputatie la acea vreme. In 1673 s-a mutat in Anglia, unde a fost angajat de catre Charles al II-lea, cu un salariu de 100 , pentru a lucra impreuna cu tatal sau la realizarea unor lucrari de mari dimensiuni.

Cele mai multe dintre frumoasele lucrari a lui Van de Velde reprezinta peisaje cu nave in largul coastelor olandeze. Navele sunt pictate cu o precizie aproape fotografica. A murit in Londra, Anglia. 1749: Constantin Mavrocordat aboleste serbia in Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerati robi, ci tarani fara pamant. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeasi reforma in Muntenia, desfiintand rumania. 1795: Apare prima carte romaneasca de matematica, Aritmetica, tiparita in Moldova si datorata episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.-1814: Prima abdicare a lui Napoleon I, la castelul de la Fontainebleau, pe 11 aprilie semnandu-se Tratatul de la Fontainebleau, care reglementa exilul lui Napoleon in insula Elba. 1826: S-a nascut pictorul francez Gustave Moreau. Gustave Moreau (n. Paris d. 18 aprilie 1898, Paris) a fost un pictor, gravor si desenator francez, unul din cei mai importanti reprezentanti ai simbolismului in pictura. 1829: A murit matematicianul norvegian Neils Henrik Abel, pionier in dezvoltarea unor ramuri ale matematicilor moderne (n. 1802).-1830: A fost fondata, de catre Joseph Smith (1805-1844), secta crestina a mormonilor; Smith si adeptii sai propovaduiau (la inceput in localitatea Fayette, in vestul statului american New York), conform Cartii lui Mormon (un profet imaginar), intoarcerea apropiata a lui Hristos; Biserica Mormona, numita si Biserica lui Isus Cristos a sfintilor din zilele din urma, are adepti in toata lumea si, initial, practica poligamia. 1873: A aparut Legea creditului funciar, care a pus bazele primei mari institutii moderne de credit in Romania, Creditul funciar rural ; primul director, Ion Ghica 1874: Decretul privind instituirea, la Bucuresti, a Comisiunii monumentelor publice, avand drept scop clasarea si conservarea monumentelor publice din Romania (6/18). 1877, 6/18: Publicarea decretului de mobilizare generala (terminata la 15/27.

IV.1877), care a adus sub arme aproximativ 100.000 de oameni in Razboiul de Independenta; trupele romane au ocupat pozitii de aparare pe Dunare. 1877, 6/18: Teatrul cel Mare din Bucuresti primeste oficial denumirea de Teatrul National si se constituie Societatea dramatica a Teatrului National , sub auspiciile statului; primul director a fost Ion Ghica. 1890, 6/18: S-a nascut Hagop Djololian Siruni (mai cunoscut sub pseudonimul H .

Dj. Siruni), jurnalist, istoric, armenolog si orientalist, poet si traducator roman de origine armeana; membru post-mortem al Academiei Romane (m. 1973). 1894: S-a nascut Pamfil eicaru, publicist, memorialist, prozator; in 1928 a intemeiat, la Bucuresti, ziarul Curentul , care l-a consacrat ca pe un redutabil analist politic si ca pe unul dintre cei mai temuti polemisti din Romania; dupa...