S-a intamplat in 25 aprilie Sf. Apostol si Evanghelist Marcu; Sf. Cuvios Vasile de la Poiana Marului (Calendarul Crestin-Ortodox). Sf. Apostol si Evanghelist Marcu (Calendarul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice). Sf. Marcu, Evanghelist (Calendarul Romano-Catolic). Ziua justitiei militare (la 25 aprilie 1919 s-a infiintat primul Serviciu Contencios in cadrul Armatei []The post S-a intamplat in 25 aprilie appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 25 aprilie was first posted on aprilie 25, 2021 at 1:09 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 25 aprilie Sf. Apostol si Evanghelist Marcu; Sf. Cuvios Vasile de la Poiana Marului (Calendarul Crestin-Ortodox). Sf. Apostol si Evanghelist Marcu (Calendarul Bisericii Romane Unite cu Roma, Greco-Catolice). Sf. Marcu, Evanghelist (Calendarul Romano-Catolic). Ziua justitiei militare (la 25 aprilie 1919 s-a infiintat primul Serviciu Contencios in cadrul Armatei Romanie); se celebreaza din februarie 1999, printr-un ordin al ministrului apararii nationale. Ziua Mondiala de Lupta impotriva Malariei - instituita in mai 2007, cu ocazia celei de-a 60-a Adunari a Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aceasta zi internationala este dedicata recunoasterii si reafirmarii eforturilor globale de combatere a malariei. Tema din acest an este Sustineti progresul, salvati vieti: investiti in lupta impotriva malariei . Ziua Internationala a ADN-ului (Acidul Dezoxiribonucleic), sarbatoare care comemoreaza descoperirea structurii dublu elicoidale a moleculei de ADN, in anul 1953, de catre James D. Watson si Frances H.

C. Crick, de la Universitatea Cambridge.

Tot in anul 1953, James Watson, Francis Crick, Maurice Wilkins si Rosalind Franklin si colegii acestora au publicat in prestigioasa revista Nature mai multe articole care explicau structura ADN-ului. Mai mult decat atat, in aceasta zi, in 2003 (- 15 ani), a fost anuntata finalizarea cercetarilor din cadrul Proiectului Genomul Uman. 1214: S-a nascut regele Ludovic al IX-lea al Frantei, cunoscut ca Sfantul Ludovic; rege al Frantei din 1226 pana la moartea sa; este singurul rege al Frantei care a fost canonizat; a fost cel care a infiintat Parlamentul de la Paris (m. 1270). 1595: A murit poetul renascentist italian Torquato Tasso.

Torquato Tasso (n. 11 martie 1544, Sorrento d.

Roma) a fost un poet italian, unul din cei mai insemnati reprezentanti ai Renasterii italiene. Cea mai cunoscuta opera a sa este epopea in versuri La Gerusalemme liberata (Ierusalimul eliberat , 1581). Desi renumele lui Torquato Tasso se bazeaza in primul rand pe poemele sale epice si dramatice, nu se pot ignora creatiile sale in domeniul liric. Cele peste 1700 poezii (sonete, madrigale, Canzone, balade) apar in volumele Rime (1581-1582), Rime et prosa (1583), Rime spirituali (1597).

A exercitat o deosebita influenta asupra creatiei lui Lord Byron, Goldoni, Goethe.

Goethe a scris o drama cu titlul Torquato Tasso (1790), pe tema vietii artistului. Romania, Alexandru Balaci a publicat un studiu foarte documentat asupra poetului italian. 1599: S-a nascut Oliver Cromwell, om politic si comandant de osti englez; conducator al revolutiei impotriva dinastiei Stuart; a inabusit miscarea de eliberare nationala din Irlanda (1649-1652); in 1653 a instaurat in Anglia un regim dictatorial, devenind lord-protector; a obligat Olanda sa recunoasca Actul de Navigatie, punand bazele suprematiei maritime a Angliei (m. 1658). 1635: A murit scriitorul italian Alessandro Tassoni, unul dintre intemeietorii criticii literare italiene (n. 1565). 1687: A murit compozitorul si organistul Ion Caianu (Caioni), de la care s-a pastrat Codicele Caioni, importanta culegere de bucati muzicale (n. 1629). Autor al unei antologii muzicale (Codex Caioni, 1634-1652) in care figureaza si dansuri populare romanesti. A intemeiat o tipografie la manastirea umuleu-Ciuc, unde a fost staret si custode. Este primul roman cu preocupari de botanica (Herbariu) etc.

Ioan Caianu (in maghiara K joni J nos, latinizat Ioannes Caioni) (n. 8 martie 1629, Caianu Mic d. Lazarea) a fost un calugar franciscan din Transilvania, primul autor roman de muzica culta, constructor si reparator de orgi, culegator de folclor, ganditor renascentist si precursor al iluminismului.

Codex Caioni (lat. codicele lui Caioni , cunoscuta si prin grafia maghiara a numelui, Codex K joni) este o culegere de 346 piese muzicale la care au contribuit doi invatati transilvani ai secolului al XVII-lea. Codicele a fost scris intre 1632 si 1671 de catre doi autori: M ti sSereg ly (alias Matei din erdei) si Ioan Caianu. Cel din urma a primit codicele in 1652 si a lucrat asupra lui pana in 1671, pentru aceasta munca stabilindu-se in Manastirea din Lazarea, localitate in care a ramas pana in ziua mortii. 1719: Este publicat romanul Robinson Crusoe al lui Daniel Defoe.

Robinson Crusoe este un roman scris de Daniel Defoe, publicat pentru prima data in 1719 si este adesea considerat primul roman scris vreodata in limba engleza. Cartea este o autobiografie de fictiune a presupusului autor, al carui nume este omonim cu cel al titlului romanului, descriind supravietuirea si viata acestuia dupa naufragierea sa pe o insula tropicala din largul coastei Venezuelei de astazi, timp in care intalneste locuitori nativi ai Americii, captivi si marinari rasculati, inainte de a fi salvat. Modul de prezentare al acestui roman se bazeaza pe prezentarea amanuntita, aproape documentara a vietii personajului, prezentand naratiunea pe baza unor documente false , care confera naratiunii un aspect real.

Romanul si continutul acestuia au fost foarte probabil influentate de viata reala a lui Alexander Selkirk, un marinar scotian care a trait absolut singur pe o insula chileana din Oceanul Pacific, denumita M sa Tierra, al carui nume a fost schimbat in 1966 in Robinson Crusoe Island (Insula lui Robinon Crusoe). 1744: A murit Anders Celsius, astronom suedez.

Anders Celsius (n. Ovan ker, d. Uppsala) a fost un astronom suedez cu preocupari in geografie, meteorologie si termometrie.

Anders Celsius s-a nascut la Ovan ker in Suedia la 27 noiembrie 1701. A fost profesor de astronomie la Universitatea din Uppsala intre anii 1730 si 1744. Celsius s-a ocupat in egala masura si de geodezie si de fizica. A studiat aurorele boreale si a explicat acest fenomen pentru prima data prin magnetismul terestru.

In anul 1737 participa la o expeditie in Laponia la Torneo condusa de Pierre Louis Maupertuis, Alexis Claude Clairaut si Pierre-Charles Lemonnier pentru a determina lungimea unui grad de meridian. Expeditia a confirmat ideea lui Isaac Newton ca Pamantul nu este perfect sferic, ci este aplatizat la poli.

In anul 1742 publica rezultatele cercetarilor efectuate pentru calibrarea unui termometru din sticla cu mercur. Pentru acest scop alege ca puncte de reper temperatura de fierbere a apei, pe care o numeste 0 grade , si cea de topire a ghetii, pe care o numeste 100 de grade ; dupa moartea lui Celsius cele doua repere au fost inversate.

Numele sau a fost atribuit in 1948 gradului centigrad de temperatura, care astfel si-a schimbat denumirea in grad Celsius ( C). 1792: Este compus actualul imn al Frantei, La Marseillaise .-1792: Nicolas Jacques Pelletier, un raufacator francez, devenea prima persoana executata prin ghilotinare. Executia a avut loc la H tel de Ville, in Place de Gr ve, la ora locala 15:30.-1840 (stil nou: 7 mai S-a nascut, la Votkinsk, Piotr Ilici Ceaikovski (m.1893), compozitor rus.

Unul dintre stalpii culturii muzicale ruse.

A compus simfonii, concerte instrumentale, opere (Evgheni Oneghin, 1879; Dama de pica, 1890), balete (Lacul lebedelor; Spargatorul de nuci), muzica de camera, piese pentru pian etc.-1841: S-a nascut (la Kalipetrova, Bulgaria) Zaharia Petrescu, general, medic; elev si colaborator al lui Carol Davila; medic-sef al Corpului 1 de Armata in timpul Razboiului de independenta (1878-1879); cercetari de farmacologie si de terapeutica generala Elemente de terapeutica si materie medicala , primul tratat de acest fel din Romania; precursor al chimioterapiei; membru corespondent al Academiei Romane din 1885 (m. 1901). 1849: S-a nascut Felix Klein, matematician german; cunoscut mai ales pentru contributiile sale in teoria grupurilor, analiza complexa, geometria non-euclidiana si conexiunile dintre acestea si geometrie (m. 1925). 1859: A inceput construirea Canalului Suez. 1867: S-a nascut Sarmiza Bilcescu, prima femeie cu titlul de avocat din lume, nascuta in Romania. 1874: S-a nascut Guglielmo Marconi, fizician si inventator italian; unul dintre promotorii radiotehnicii; in 1895 a realizat o transmisie radiotelegrafica cu un aparat propriu (brevetat in 1896), iar in 1901 prima radiocomunicatie transatlantica; lucrari de pionierat in radiolocatie si radionavigatie; Premiul Nobel pentru Fizica pe 1909, impreuna cu germanul Ferdinand Braun (m. 1937).

Guglielmo Marconi (n. 25 aprilie 1874 la Bologna d. 20 iulie 1937 la Roma) a fost inginer si fizician italian, inventatorul telegrafiei fara fir si a antenei de emisie legate la pamant, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in anul 1909 impreuna cu Karl Ferdinand Braun, pentru contributiile lor in dezvoltarea telegrafiei fara fir. 1885: Patriarhia Ecumenica de Constantinopol recunoaste autocefalia Bisericii Ortodoxe Romane. Patriarhul ecumenic Ioachim al IV-lea a trimis mitropolitului primat Calinic Miclescu, in calitate de presedinte al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, Tomosul de autocefalie prin care cu bucurie sufleteasca binecuvinteaza Biserica Ortodoxa Romana, recunoscandu-o autocefala intru toate de sine ocarmuita . Urmand cursul istoriei nationale, Biserica din Romania independenta trebuia sa-si revendice autocefalia, echivalent bisericesc al izbandei de la 1877. 1894: A inceput, la Cluj, (pana la 13/25.

V.1894), procesul politic intentat de catre guvernul maghiar memorandistilor , proces cu un larg ecou international; 14 membri ai conducerii Partidului National Roman din Transilvania, printre care dr. Ioan Ratiu si dr. Vasile Lucaciu, au fost condamnati la inchisoare. In tot spatiul locuit de romani au avut loc puternice manifestatii de sustinere a luptei pentru emancipare nationala a romanilor transilvaneni (25.

IV/7.

V). 1898: SUA declara razboi Spaniei. In urma acestuia, Spania renunta la suveranitatea asupra Cubei si cedeaza SUA insulele Puerto Rico, Guam si Filipine. 1900: S-a nascut fizicianul elvetian naturalizat american Wolfgang Pauli; contributii in mecanica cuantica si fizica particulelor elementare; Premiul Nobel pentru Fizica pe 1945..

Wolfgang Ernst Pauli (d. 15 decembrie, 1958) a fost un fizician austriac care s-a remarcat prin teoria spinului, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 1945.

Conceptul de spin pentru particule elementare a fost propus initial de Ralph Kronig, George Uhlenbeck, and Samuel Goudsmit, in 1925 ca fiind o rotatie a particulelor in jurul axei proprii. 1901: Aparea prima placuta de inmatriculare din America, in statul New York, cand un act normativ reglementa pe plan local obligatia tuturor posesorilor de automobile sa-si inregistreze vehiculul si sa afiseze pe caroserie numarul de inmatriculare obtinut. Taxa de inregistrare a masinii era de 1 dolar. In cursul primului an, au fost emise in statul New York 954 de placute de inmatriculare. 1913: S-a nascut arheologul italian de origine romana Dinu Adamesteanu; studii privind colonizarea greaca din sudul Italiei si...