pe Dumnezeu Il intristeaza: pe om il agita, il provoaca, il manie, si-l inclina spre violenta; pe animal il asmuta. Cartea Sfanta ne sfatuieste sa nu intaratam pe copiii nostri nicicand: nici cand sunt mici, nici cand vor fi mari, niciodata si chiar pe nimeni. Despre poporul lui Israel, in cartea Deut. [] pe Dumnezeu Il intristeaza: pe om il agita, il provoaca, il manie, si-l inclina spre violenta; pe animal il asmuta.

Cartea Sfanta ne sfatuieste sa nu intaratam pe copiii nostri nicicand: nici cand sunt mici, nici cand vor fi mari, niciodata si chiar pe nimeni.

Despre poporul lui Israel, in cartea Deut. 32, 15-17, ni se spune ca a intaratat pe Dumnezeu la gelozie prin dumnezeii straini.

Psalmul 78, 41 ne arata cum poporul eliberat din Egipt, la trecerea prin pustie, nu a incetat sa ispiteasca si sa intarate pe Dumnezeu.

Umbland dupa o slava desarta, oamenii se intarata unii pe altii si se pizmuiesc, zice Sf. Ap. Pavel la Galateni 5, 6.

Cat de rusinos este faptul ca si femeile de vaza si fruntasii cetatii s-au lasat intaratati, trecand din aceasta dintai stare agitata de intaratare la cea de prigonitori ai Sfintilor Apostoli Pavel si Barnaba, izgonindu-i din hotarele lor ( Fapte 3, 50).

Iar in Faptele Apostolilor 17, 5, aflam scris ca Iudeii, care nu crezusera, s-au folosit de niste oameni fara capatai si, facand gloata, au reusit sa intarate o cetate.

De retinut, iubitii mei, este faptul ca actiunea aceasta de intaratare a altora este intreprinsa nu de oameni care lucreaza voia lui Dumnezeu, ci, din contra, de unii fara de nici un capatai. Deci sa nu intaratam pe nimeni, nici pe Domnul, nici pe oameni, nici pe femei, nici pe fruntasii cetatilor...