8 mai Ziua mondiala a Crucii Rosii ; marcheaza ziua de nastere a fondatorului Miscarii Internationale a Crucii Rosii (azi si a Semilunii Rosii), elvetianul Henry Dunant (8.

V.1828 30.

X.1910); laureat, impreuna cu francezul Fr d ric Passy, al Premiului Nobel pentru Pace pe 1901. Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie s-a nascut la []The post 8 mai Ziua mondiala a Crucii Rosii appeared first on Jurnal Spiritual.8 mai Ziua mondiala a Crucii Rosii was first posted on mai 8, 2021 at 6:27 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com8 mai Ziua mondiala a Crucii Rosii ; marcheaza ziua de nastere a fondatorului Miscarii Internationale a Crucii Rosii (azi si a Semilunii Rosii), elvetianul Henry Dunant (8.

V.1828 30.

X.1910); laureat, impreuna cu francezul Fr d ric Passy, al Premiului Nobel pentru Pace pe 1901. Miscarea Internationala de Cruce Rosie si Semiluna Rosie s-a nascut la initiativa unui om de afaceri elvetian, Henry Dunant,in 1859, dupa una dintre cele mai sangeroase batalii ale secolului, Batalia de la Solferino, batalie care a facut 40.000 de victime. La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise in nordul Italiei pentru a-l intalni pe Napoleon al III-lea in interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea oribila de dupa batalie, el a adunat oameni din satul invecinat si a petrecut trei zile, fara intrerupere, pentru a ingriji ranitii. Vorbele sale Siamo tutti fratelli (Suntem cu totii frati) au deschis inimile voluntarilor, care au ingrijit deopotriva inamici si compatrioti. In 1862, Henry Dunant scria cartea O amintire de la Solferino , o pledoarie pentru umanitate, in care a atras atentia lumii asupra necesitatii de a infiinta societati de ajutor si de a promova un acord international cu privire la ajutorarea ranitilor si la persoanele care ii ingrijesc. Datorita acestei carti, Henry Dunant a reusit sa transmita ideile sale in randul guvernantilor europeni si al oamenilor influenti de la acea vreme. Astfel, in 1863, s-a intrunit pentru prima oara o comisie care s-a autointitulat Comitetul International pentru Ajutorarea Ranitilor si care, in 1876, urma sa devina Comitetul International al Crucii Rosii. Doisprezece sefi de stat au semnat atunci prima Conventie de la Geneva. Tot atunci a fost adoptata si emblema unei cruci rosii pe fundal alb (inversul steagului Elvetiei, cu cruce alba pe fond rosu), cu scopul de a conferi statut neutru celor care asistau ranitii si, astfel, de a asigura protectia acestora pe campul de lupta. Semiluna Rosie a fost adoptata in Conventia din 1929. Avand in vedere ca exista tari in care nici crucea rosie, nici semiluna rosie nu ar putea fi utilizate, deoarece nu sunt acceptate de populatia locala, in 2005, statele au adoptat un nou simbol de protectie Cristalul (rombul) Rosu. In prezent, folosirea emblemei este guvernata de Regulamentul privind folosirea...