S-a intamplat in 13 mai 2008: A murit actorul Colea Rautu. Colea Rautu, pe numele real, Nikolai Rutkovski, s-a nascut la 28 noiembrie 1912, in Limbenii Noi, judetul Balti, astazi in Republica Moldova, si a decedat la Bucuresti. Tatal sau, polonez, era mecanic de locomotiva, iar mama sa o educatoare basarabeanca. La 13 ani, []The post S-a intamplat in 13 mai 2008 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 13 mai 2008 was first posted on mai 13, 2021 at 8:00 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 13 mai 2008: A murit actorul Colea Rautu. Colea Rautu, pe numele real, Nikolai Rutkovski, s-a nascut la 28 noiembrie 1912, in Limbenii Noi, judetul Balti, astazi in Republica Moldova, si a decedat la Bucuresti. Tatal sau, polonez, era mecanic de locomotiva, iar mama sa o educatoare basarabeanca. La 13 ani, Colea pleaca din Chisinau spre Bucuresti cu gandul sa se inscrie intr-o echipa de fotbal. Se cazeaza la un mester de la Uzinele Mociornita, care-l ia in echipa de fotbal a uzinei. In caietele sale cu amintiri, unde se destainuia frecvent, scria ca n-a iubit scoala, ca i-a placut fotbalul, iar bunica sa ramane vie in amintirile lui, pomenind-o mereu printre intamplarile pitoresti ale vietii.

Intr-o seara, merge la teatru sa vada spectacolul de revista Floarea din Hawai , care era o premiera muzicala a vremii. La galerie, un anunt ii atrage atentia. Se cautau tineri pentru trupa lui Emil Bobescu. Pe fratele celui care solicita solisti il cunostea de la liceul Militar din Chisinau, deoarece ii fusese profesor de muzica. Se prezinta la auditie, canta Ocii ciornai (Ochi negri), este acceptat in trupa, distribuit in spectacol, unde joaca alaturi de Ion Pulca, viitorul Ion Dacian. Renunta la fotbal pentru teatru si ajunge la Teatrul de Revista Carabus al lui Constantin Tanase. In trupa lui Tanase a jucat in multe spectacole. i-a iesit cosaru-n drum de Gherase Dendrino, pe versurile lui Puiu Maximilian, a fost bisat, aplaudat, ovationat vreo 150 de reprezentatii. In timpul razboiului, canta in spectacole de teatru de revista alaturi de Gica Petrescu si de Jean Moscopol, pe Lipscani, la sala Roxy. Izbucneste al Doilea Razboi Mondial. Se inroleaza pe front alaturi de Constantin Brezeanu, care juca la Teatrul Nottara , cantand amandoi si mentinand moralul armatei romane: chiar daca n-am luptat cu arma in mana, puteam fi prinsi si considerati spioni de catre inamici . Din 1952 joaca la Teatrul Giulesti , alaturi de tefan Mihailescu Braila, pana in 1968. In 1956 apare la televiziune intr-o emisiune alaturi de Ioana Radu, Mia Braia si Gica Petrescu, si asa devine cunoscut.

Fascinat de cinema, urmareste filmele lui Boris Karloff. Bunul simt l-a facut popular pe Colea Rautu. Era original si nu s-a intepretat niciodata pe sine, nici in teatru, nici in film. Totdeauna...