S-a intamplat in 14 mai 1998: A murit Frank Sinatra, cantaret si actor de cinema american. Incepandu-si cariera muzicala in plina era a Swing-ului, impreuna cu Harry James si Tommy Dorsey, Sinatra a debutat in cariera solo in anii 40, inregistrand o nota ascendenta in 1954, dupa ce a castigat un Premiu Oscar pentru cel []The post S-a intamplat in 14 mai 1998 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 14 mai 1998 was first posted on mai 14, 2021 at 7:37 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 14 mai 1998: A murit Frank Sinatra, cantaret si actor de cinema american. Incepandu-si cariera muzicala in plina era a Swing-ului, impreuna cu Harry James si Tommy Dorsey, Sinatra a debutat in cariera solo in anii 40, inregistrand o nota ascendenta in 1954, dupa ce a castigat un Premiu Oscar pentru cel mai bun rol secundar in filmul From Here to Eternity (r. Fred Zinnemann). A semnat un contract cu casa de discuri Capitol Records, lansand cateva albume foarte apreciate de critici (In the Wee Small Hours , Songs for Swingin Lovers , Come Fly with Me , Only the Lonely si Nice n Easy ). Sinatra a parasit Capitol pentru a-si forma propria lui casa de discuri Reprise Records. A avut succes cu albume ca Ring-A-Ding-Ding , Sinatra at the Sands si Francis Albert Sinatra & Antonio Carlos Jobim , a intreprins o sumedenie de turnee mondiale si a intrat intr-o stransa prietenie cu grupul muzical Rat Pack (alcatuit din Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford si Joey Bishop) si chiar cu presedintele John F. Kennedy, la inceputul anilor 60.

Nascut pe Strada Monroe, la numarul 415, in orasul Hoboken din statul american New Jersey, Frank Sinatra a fost singurul copil al unui boxer si pompier sicilian, Anthony Martin Sinatra (1894 1969), si al unei moase genoveze Natalie Dolly Sinatra, nascuta Garaventa (1896 1977). Parintii lui emigreaza in Statele Unite in anul 1895, respectiv in 1897. Sinatra a avut complicatii la nastere si astfel a suferit unele cicatrici permanente pe lobul stang al urechii, pe obraz si pe gat si a avut timpanul perforat. In anii 30, Sinatra a inceput sa cante in public, mai intai la petrecerile familiei si apoi in cluburi locale. Dupa ce a vazut un spectacol al lui Bing Crosby se decide sa faca o profesie din cantat. Acest lucru a cauzat unele discutii tensionate cu parintii, fapt ce a dus la plecarea lui de acasa la varsta de numai 17 ani, lucrand la inceput ca distribuitor de ziare, iar apoi ca reporter la publicatia Hudson Observer.

In 1935, cu ajutorul mamei sale, este cooptat in grupul vocal local The Three Flashes . Cu Sinatra in componenta, grupul devine cunoscut sub numele de Hoboken Four si reuseste sa-l impresioneze pe Edward Bowes, gazda show-ului de televiziune Major Bowes Amateur Hour , castigand primul loc al unui concurs desfasurat in cadrul acestuia si un contract pe 6 luni.

Sinatra nu se intelege, insa, prea bine cu membrii grupului si se intoarce acasa la sfarsitul anului 1935.

Tot mama sa este cea care ii gaseste un alt loc de munca la Rustic Cabin in Englewood, New Jersey unde era chelner, cantaret si maestru de ceremonii (MC). Cu toate acestea, intr-o seara a anului 1935, destinul sau avea sa ia o turnura neasteptata. Pornind radioul, a auzit vocea lui Bing Crosby, unul dintre cei mai renumiti cantareti americani din acele vremuri, interpretand una dintre celebrele sale melodii, moment in care a luat o decizie care avea, peste ani, sa schimbe total cursul si evolutia muzicii.

Chiar pe acordurile muzicii lui Crosby, Sinatra avea sa ia o decizie capitala: sa renunte definitiv la viata de pana atunci pentru a se dedica intrutotul muzicii. Neavand nici macar cea mai mica idee despre notele muzicale (singurul sau contact cu muzica fiind cantatul la ukulele o chitara de dimensiuni foarte mici), fara sa fi luat in viata lui o lectie de canto si avand si timpanul perforat, Sinatra s-a lovit puternic de realitatile vietii, avand parte de un inceput dezastruos, in fata caruia orice persoana ar capitula. In pofida tuturor neajunsurilor, a manifestat o ambitie incredibila, bazandu-se si pe firea sa abila si descurcareata. Dovedind o perseverenta iesita din comun, acesta nu si-a abandonat visul si a continuat sa cante, avand parca, undeva, in mintea sa, certitudinea ca va reusi.

Pe 18 martie 1939, Sinatra face primele inregistrari ale unui cantec intitulat Our Love cu orchestra lui Frank Mane. In aceeasi perioada, este angajat in orchestra lui Harry James, care-i si propune o schimbare de nume, in Frankie Satin, Sinatra refuzand, insa, acest nume.

Dupa unele nemultumiri cu orchestra lui James, Sinatra se alatura lui Tommy Dorsey pana in anul 1942. Contractul lui Sinatra cu Tommy Dorsey era, insa unul destul de neprofitabil, Dorsey luand o treime din castigurile lui.

In 1941, Sinatra a inregistrat 29 de piese si a fost numit Cel mai bun cantaret al anului de revista Billboard. In anul 1943, Sinatra semneaza un contract ca artist solo cu casa de discuri Columbia Records, avand initial un succes enorm, venit chiar in timpul revoltei muzicienilor din anii 42 44. Sinatra a inregistrat unul dintre cele mai mari hituri ale sale Saturday Night (Is the Loneliest Night of the Week) , moment in care Sinatra-mania devine oficiala. In perioada 1940 1943, scoate nu mai putin de 23 de cantece, toate pe locuri de frunte in topuri, devenind cunoscut ca Vocea .

Din 1944, Sinatra incepe sa se gandeasca serios si la o cariera in cinematografie, semnand un contract pe 7 ani cu compania americana independenta Radio-Keith-Orpheum Pictures. A fost observat de Louis B. Mayer, producator de film din Epoca de Aur a Hollywood-ului, care-i cumpara contractul de la RKO si-i mareste salariul de la 25.000 la 130.000 de dolari pe film si ii obtine un contract de 1,5 milioane de dolari cu cei de la studiourile Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). In foarte scurt timp, Sinatra devine un star de cinema, dand astfel startul la imaginea fetelor indragostite, care tipa de bucurie la vederea artistilor (anticipand parca reactii similare cu cele pentru Elvis Presley sau The Beatles).

Caricaturile cu chipul lui Sinatra erau teme recurente in multe culturi pop ale timpului.

Pana in 1946, Sinatra ajunge sa aiba chiar si 45 de spectacole pe saptamana. Pe 4 martie, in acelasi an, lanseaza albumul de debut The Voice of Frank Sinatra . La finele anului 1948, Sinatra incepe sa simta ca directia carierei sale se indreapta spre o panta descendenta, fapt confirmat si de pozitia numarul 4 in topul publicatiei DownBeat a celor mai populari cantareti (dupa Billy Eckstine (1914 1993), Frankie Laine (1913 2007) si Bob Crosby (1913 1993)).

Constatand ca nu mai vinde la fel de multe discuri incearca o noua abordare muzicala, inregistrand cateva piese gospel.

Dupa o absenta de doi ani, pe 12 ianuarie 1950, Sinatra revine pe scena intr-un concert in Hartford, Connecticut, iar pe 7 octombrie 1950, The Frank Sinatra Show , are premiera la televiziunea americana CBS. Pe data de 7 noiembrie 1951, Sinatra se casatoreste cu actrita Ava Gardner (1922-1990), avand cu aceasta o relatie tumultoasa, ascensiunea in cariera a sotiei parand sa coincida cu declinul celei a lui Sinatra. Cei doi se despart in 1953 si divorteaza patru ani mai tarziu.

In iulie 1958 Sinatra canta la un concert caritabil in Monte Carlo, unde lucreaza pentru prima oara cu Quincy Jones (n. 1933). Relatia lor profesionala avea sa dureze pana in anii 80 , insa prietenia, pana la moartea lui Sinatra. In 1960, Sinatra fonda Reprise Records, fiind lasat sa inregistreze aici simultan cu contractul sau de la Capitol Records, expirat, de altfel, in 1962. La inceputul anilor 60, Sinatra inregistreaza piese intr-un ritm furios, am putea spune, scotand circa 14 albume in mai putin de doi ani (1961-1963). Este creditat (desi, nu cu foarte mare exactitate) cu inventarea albumului conceptual , adica un disc cu melodii construite in jurul unei singure teme sau stari de spirit.

De-a lungul timpului au existat numeroase controverse cu privire la genul muzical pe care Sinatra il practica. Desi unii il apreciau ca fiind un crooner (cantaret de balade, interpretand intr-o maniera specifica vremii), acesta nu accepta o astfel de caracterizare a modului sau interpretativ. Stilul care l-a consacrat pe Frank Sinatra evoca insa un jazz usor metamorfozat , pe care artistul l-a imbinat atat cu influente baladice si pop, cat si (paradoxal) cu genul swing, o subdiviziune a jazz-ului care punea accentul pe ritmicitate si improvizatie, adaugand si o usoara nuanta de bel canto, fapt care a conferit muzicii sale un aer deosebit. Astfel, acesta se diferentia de stilul ceva mai clasic a lui Bing Crosby si izbutea, totodata, sa confere muzicii sale o nuanta aparte, ceva mai personala si mult mai rafinata, fapt ce a dus, in timp, la acapararea atentiei si aprecierii unei lumi intregi si l-a transformat pe Frankie intr-un...