S-a intamplat in 13 iunie 1990, 13-15: Incercare de forta intre Guvern si Opozitie in legatura cu evacuarea Pietei Universitatii din Bucuresti. Dimineata zilei de 13 iunie a reprezentat momentul declansator al celor mai sangeroase evenimente din istoria romanilor. In dimineata zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 dimineata, fortele de ordine au []The post S-a intamplat in 13 iunie 1990, 13-15 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 13 iunie 1990, 13-15 was first posted on iunie 13, 2021 at 6:31 am. 2020 Jurnal Spiritual. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.comS-a intamplat in 13 iunie 1990, 13-15: Incercare de forta intre Guvern si Opozitie in legatura cu evacuarea Pietei Universitatii din Bucuresti. Dimineata zilei de 13 iunie a reprezentat momentul declansator al celor mai sangeroase evenimente din istoria romanilor. In dimineata zilei de 13 iunie 1990, pe la ora 3-4 dimineata, fortele de ordine au distrus corturile celor aflati in Piata si au facut arestari. Cordoanele de trupe antitero au fost rupte de manifestanti. In jurul orei 9, mai multe grupuri de muncitori de la IMGB au sosit in Piata Universitatii scandand lozincile: IMGB face ordine! si Moarte intelectualilor! , Noi muncim, nu gandim! . Cu toate astea s-au retras si au defluit spre o alta zona necunoscuta. Pe strada paralela cu Institutul de Arhitectura doua cordoane de trupe au incercat sa protejeze un obiectiv format prin incercuirea Pietei cu autobuzele din dotarea Politiei. La indemnul unor tineri atmosfera s-a incins pana in momentul cand a izbucnit un conflict direct, iar trupele de interventie au sarjat multimea. Aceasta a reactionat rasturnand o autoutilitara marca TV de culoare albastra, din rezervorul masinii a fost furata benzina, cu care s-au confectionat cocktailuri Molotov. Aceleasi persoane au rupt pietre din caldaram pe care le-au folosit drept proiectile. Autobuzele s-au aprins, dupa eveniment TVR a lansat versiunea oficiala ca au fost incendiate, a existat o inregistrare a generalului Mihai Chitac in care acesta dadea ordin ca autobuzele sa fie aprinse chiar de Politie.

In scurta vreme, nori grosi de fum negru au acoperit Piata. Pe tot parcursul zilei au avut loc confruntari violente intre manifestanti si fortele de politie; au fost incendiate autobuzele politiei, sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si SRI. La televiziune se citeste un comunicat al presedintelui Ion Iliescu, in care se afirma Chemam toate fortele constiente si responsabile sa se adune in jurul cladirii guvernului si televiziunii pentru a curma incercarile de forta ale acestor grupuri extremiste, pentru a apara democratia atat de greu cucerita . In seara zilei de 13 iunie, trei garnituri de tren pline cu mineri au plecat din Petrosani spre Bucuresti iar un alt tren a plecat a doua zi din gara Motru spre Bucuresti. Ajunsi in Gara de Nord la ora 4 dimineata, pe 14 iunie, minerii condusi de Miron Cozma au fost orientati spre punctele nevralgice ale Capitalei. Un grup foarte mare a ocupat Piata Universitatii, unde au pretins ca refac rondurile de flori distruse de corturile manifestantilor, pe platoul din fata Teatrului National.

Imediat au patruns in incinta Facultatii de Geologie, unde au ocupat balconul, simbolul libertatii de opinie si au devastat o colectie unica in Europa de flori de mina si zacaminte geologice ca si sediul Ligii Studentilor. O soarta asemanatoare au avut si Facultatea de Litere si cea de Matematica, dar si Institutul de Arhitectura Ion Mincu.

Numerosi profesori au fost batuti, intre ei se numara si profesorii de lingvistica Grigore Brancus si Petru Cretia, acesta fiind agresat de indivizi care se aflau in posesia fotografiei sale. In zona, minerii au mai...