Fr. Campeanu (Ogrut) In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin. Fiecare sa fie gasit credincios in lucrul incredintat lui. Iata ce graieste Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu si rasuna la urechile fiecaruia dintre noi ca o datorie sfanta. Caci poate unii dintre noi am zice: Ce mi s-a incredintat mie, ca []Fr. Campeanu (Ogrut)In Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. Amin.

Fiecare sa fie gasit credincios in lucrul incredintat lui. Iata ce graieste Cuvantul Sfant al lui Dumnezeu si rasuna la urechile fiecaruia dintre noi ca o datorie sfanta. Caci poate unii dintre noi am zice: Ce mi s-a incredintat mie, ca sa fiu credincios lucrului acestuia? Ce incredintare mi-a facut Dumnezeu mie?Sa nu uitam datoriile pe care Dumnezeu ni le-a incredintat fiecaruia dintre noi, caci ni se cere sa fim gasiti credinciosi lucrului incredintat noua.

Fiindca suntem aici cu ocazia unui nou-nascut, a unui botez al unui copil nou-nascut, am vrea sa legam putin fiecare dintre noi acest lucru de aceasta Taina mare si importanta a Botezului. Desi sunt multi cei care spun ca pe noi nu ne intereseaza botezul copiilor mici Noi insa spunem cu tarie: Ba da, ne intereseaza, fratilor dragi!Caci dupa cum spune Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu, prin Sfantul Apostol Pavel, care zice asa: Noi nu stricam Cuvantul lui Dumnezeu si nu dam prilej nimanui sa faca lucrul acesta. i acum, ca si inainte, Cuvantul lui Dumnezeu ne atrage o mare atentie: Fiecare sa fie gasit credincios in lucrul incredintat lui .

Nu stiu daca ati fost atenti la un botez, cand se boteaza un copil mic, si nu stiu daca ati luat seama la un botez cum se face, ce se petrece acolo si ce cuvinte se spun Adica, cu un cuvant, cum se face, de fapt, un botez i, ca sa intelegem, prima data as vrea ca sa citim impreuna Cuvantul lui Dumnezeu spus de Domnul Iisus chiar in clipele din urma si in starea din urma, cand a stat de vorba cu ucenicii. Domnul le atrage atentia cu mare luare aminte asupra acestui lucru. Spune in Matei capitolul 28, incepand cu versetul 16 si am vrea sa-l citim impreuna. Dar pentru aceasta va rog pe fiecare sa va deschideti inimile, ca avem fiecare o datorie aici, mai ales mamele si tatii si fiecare dintre noi. Este vorba despre o datorie de care nu ne achitam in nici un fel, caci nici nu vrem sa stim de ea. Ascultati-o: Cei unsprezece ucenici s-au dus in Galileea, in muntele unde le poruncise Iisus sa mearga. Cand L-au vazut ei, I s au inchinat, dar unii s-au indoit. Iisus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei si le-a zis: Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. i invatati-i sa pazeasca tot ce v-am poruncit. i iata ca Eu sunt cu voi in toate zilele pana la sfarsitul veacului. Amin. Daca stam in loc si ne uitam cu bagare de seama la acest cuvant, fiecare ori se indoieste, ori se inchina Domnului. Fiecare om isi pune mana la cap si se intreaba ori indoindu-se, ori inchinandu-se: Eu ce am de facut aici? si se inchina. Sau: Asta nu-i treaba mea. Preotii sunt cu botezurile si altii Noi nu suntem cu botezurile si se indoieste.

Fratilor! Unui copil, cand se boteaza, i se ung picioarele si se spune asa: Picioarele tale sa umble in caile Domnului! . i apoi i se ung mainile si i se spune asa: Mainile tale sa lucreze in Via Domnului! .

I se ung ochii si se spune asa: Ochii tai sa gaseasca placere in caile Domnului! .

I se ung urechile si se spune asa: Urechile tale sa asculte Cuvantul lui Dumnezeu! .

Fratilor! Daca se face asa, noi ce facem in urma, cand copilul creste? Noi suntem datori sa-i aratam si sa-i spunem sa pazeasca tot ce a poruncit Domnul cand l-a pecetluit cu Duhul Sfant la Botezul lui de mic. Haideti acum sa ne punem o intrebare, ca mame si ca tati: cand i-am explicat noi copilului nostru lucrul acesta de la botez? Cand i-am explicat, ca sa stie ce are de facut cu mainile lui? Cand i-am explicat, ca sa stie ce are de facut cu picioarele lui? Cand i-am explicat, ca sa stie ce are de facut cu ochii lui? Cand i-am explicat, ca sa stie ce are de facut cu urechile lui? Cand am facut noi acestea?Oare nu-i o datorie aici? Intrebati-va fiecare! i acum iata ce ne spune Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu: Fiecare sa fie gasit credincios in lucrul incredintat lui .

Daca Dumnezeu ti-a dat un copil si l-ai trecut prin Taina aceasta mare de tot, prin Botez, cum ai trait tu? Cum ai trait tu, cum ai inteles tu Botezul, traindu-l in fata copilului tau, ca sa-l vada in viata ta? Cum i-ai explicat lui? Sau nici nu i-ai mai reamintit niciodata cum a fost botezat? i atunci nici nu e de mirare ca vine cineva strain si spune unui copil: Pai bine, dar tu nici nu stii ca ai fost botezat. ie nu ti-a explicat nimeni, niciodata nimic. Nici nu stii cum e botezul; tie iti trebuie un alt botezCe datorie mare si sfanta ne revine noua, fratilor, ca crestini si ca ostasi luptatori impotriva pacatului! Ce mare datorie avem fiecare dintre noi fata de cei tineri, fata de copiii nostri ca sa le marturisim si sa le spunem despre Botez, cum au fost ei botezati si cum li s-a spus apoi sa umble dupa ungerea si pecetluirea cu Duhul Sfant.

Dar marele rau este ca noi nu ne facem datoria aceasta si mai ales mamele. Eu va rog pe fiecare: cercetati-va si vedeti cand v-ati luat copilul in brate, copilul pe care vi l-a daruit Dumnezeu, sa-l udati cu lacrimi si sa-i spuneti cum a fost botezat? Cand ii saruti manutele mici, spune-i: Copile scump, cand ai fost mic, eu te-am dus la biserica si mainile tale au fost unse si pecetluite de Duhul Sfant, ca sa lucrezi cu ele in Via Domnului.

Cand ii saruti cu lacrimi si-i uzi picioarele lui cu...