La Rusaliile lui 1940 Sibiu, 5 iunie Neuitat Parinte Iosif, la alt praznic de Rusale,suntem azi a treia oara imprejurul crucii tale. Dar nu stam ca alta data prea zdrobiti de-ndurerare,chiar daca-ntristarea noastra e si-acum la fel de mare,chiar daca-ale noastre lacrimi nu sunt astazi mai putinesi [] La Rusaliile lui 1940 Sibiu, 5 iunieNeuitat Parinte Iosif, la alt praznic de Rusale,suntem azi a treia oara imprejurul crucii tale.

Dar nu stam ca alta data prea zdrobiti de-ndurerare,chiar daca-ntristarea noastra e si-acum la fel de mare,chiar daca-ale noastre lacrimi nu sunt astazi mai putinesi la fel de trist e golul intre noi lasat de tine;nu mai stam fara nadejde in durerea fara zareca in clipele prea grele de poveri apasatoare,cand naltimea pildei tale de credinta si rabdarepe deplin a o-ntelege nu putem sa fim in stareNu mai stam infranti de teama, deznadajduiti de lupta,desi astazi, de necazuri, fata si mai mult ni-e supta.

Nu mai tremuram de groaza celor plini de-amenintare,altfel intelegem astazi sfanta harului lucrare,cu alti ochi privim acuma neinvinsa Ta tariecare apara si poarta tot mai nalt Lucrarea- i vie. i intelegand mai bine viata ta de biruinta,cu putere noua-n suflet, azi cantam in suferinta;toti avem acum spre toate o mai limpede privire,mai adanc simtim lumina tainica din noua Fire,mai slavita revarsarea dragostei nemasurate,cu cat stam sub apasarea crucii mai impovarate.

Nu mai vrem sa plangem lacrimi de cartire sau durere,ci privim tot viitorul cu nadejde si putere.

Duhul Sfant ne intareste si puterea i-o pogoarapeste sufletele gata pentru Cauza Lui sa moara,cum sunt gata sa traiasca pentru-a duce mai departeslava Lui si Vestea Buna si prin viata, si prin moarte.

Azi simtim si mai puternic fericirea fara seamace-o da Duhul celor care Il asculta cand ii cheamasi slavita-ncredintare a mereu prezentei Sale,ce ne sprijineste lupta, luminand a noastra cale.

Altadata-n lovitura si furtuna de la Oaste,vedeam numai pe satana si zdrobirea pacii noastre.

Azi vedem si-o alta Mana, Doamne, Mana Ta inaltacare n-a lasat minciuna cu-Adevarul laolalta,n-a lasat fatarnicia insotita cu lumina,graul pentru totdeauna laolalta cu neghina,curatia laolalta cu trufia necurata,trebuie sa se aleaga binele din rau odata!Altadata, ca pedeapsa ne parea orice-ncercare,insa azi bagam de seama ca-i o binecuvantare.

Candva ne temeam, parinte, ca pieri-vom prin pustiedaca vom urma cararea cea de Domnul spusa tie.

Insa azi vedem c-aceasta-i scoala cea mai minunatafara care n-am cunoaste multe taine niciodata.

Ca nicicand in alta parte n-am fi fost asa in staresa cunoastem, ca-n necazuri, marea Domnului lucrare.

Niciodata-n alta stare n-am fi-aflat asa de binece duios in suferinte stie Domnul sa aline;nici cum valul cel mai tare poate El sa-L stapaneasca,nici ce har ca-n ceasul crancen poate El sa daruiasca;cate rane ca o umbra intr-o clipa pot fi stersesi ce binecuvantare El e-n stare sa reversein lucrarea sau in duhul ce-L urmeaza sau iubestecand curata marturia si cararea...