S-a intamplat in 1 aprilie 1865 . S-a nascut tefan Cicio Pop, politician roman, ministru de Externe si presedinte al Camerei Deputatilor. tefan Cicio Pop (n. igau, judetul Cluj d. 16 februarie 1934, Arad), om politic, jurist, membru marcant al Partidului National Roman din Transilvania, apoi al Partidului National aranesc. A luptat neincetat pentru []The post S-a intamplat in 1 aprilie 1865 appeared first on Jurnal Spiritual.

S-a intamplat in 1 aprilie 1865 . S-a nascut tefan Cicio Pop, politician roman, ministru de Externe si presedinte al Camerei Deputatilor. tefan Cicio Pop (n. igau, judetul Cluj d. 16 februarie 1934, Arad), om politic, jurist, membru marcant al Partidului National Roman din Transilvania, apoi al Partidului National aranesc. A luptat neincetat pentru recunoasterea drepturilor nationale ale romanilor din Ardeal. Stefan Cicio Pop s-a nascut la Sigau, parintii sai fiind Emanuil si Mariuta Cicio. El era nepot, dupa mama, al marelui dascal al teologilor din Seminarul Episcopiei Unite de Gherla, Vasile Pop, de la care a primit si numele, fiindca a ramas orfan de mic si a fost adoptat si crescut de catre acesta. A facut clasele primare la Dej, iar studiile medii le-a urmat la Liceul Maghiar de Stat din Dej si, mai apoi la Liceul Maghiar de Stat din Sibiu.

A studiat stiintele juridice la universitati din Budapesta si Viena, iar in 13 aprilie 1889, a obtinut doctoratul in drept la Universitatea din Budapesta, apoi, din anul 1991, a practicat avocatura la Arad. A participat la Conferinta de la Haga, unde a sustinut cauza romanilor din Ardeal, apoi devine membru al Partidului National Roman, ocupandu-se, si din aceasta pozitie, in sustinerea cauzei romanilor transilvaneni.

Stefan Cicio Pop s-a casatorit cu Eugenia Macavei, mostenitoare de proprietati aurifere de pe langa Abrud, cu care a avut cinci copii: Ana Vasile Stefan, Zoe Maria Sofia, Alexandru Eugen Tiberiu si Liviu. In anul 1894 a fost principalul avocat al apararii in Procesul Memorandistilor, in cauza deschisa impotriva lor de catre autoritatile maghiare.

Dupa interventia regelui Carol I al Romaniei pe langa imparatul Franz Iosif, obtine un rasunator succes, memorandistii fiind achitati.

Stefan Cicio Pop a fost un sustinator pro-bono al cauzei taranilor din Arad si un avocat al apararii in procesele de presa inaintate romanilor de catre stapanirea maghiara de atunci. In anul 1905, a fost ales deputat de Siria, in Dieta Ungariei, unde sustine cu consecventa cauza romanilor din Transilvania. In fata problemei emigrarii masive din Ardeal, analizand cu multa rigurozitate situatie, a intervenit cu fermitate in sedinta din 19 iulie 1906 in cadrul legislativului din Budapesta, referindu-se la problema alterarii structurilor etno-confesionale, a emigrarilor si a colonizarilor, afirmand ca nu prin masuri politienesti se poate stopa emigrarea.

La 24 septembrie 1906, autoritatile maghiare il condamna, la Cluj, la 3 luni de temnita si o amenda de 800 coroane pentru doua articole publicate in Libertatea care contraveneau politicii oficiale austro-ungare privind natiunea romana din Transilvania. In 3 decembrie 1908, tot in Dieta Ungariei, a abordat cu fermitate chestiunea iobagiei, a saraciei si a pedepselor aspre impuse asupra romanilor.

La 31 octombrie 1918, din initiativa deputatilor PNR din Parlamentul de la Budapesta, a luat fiinta Consiliul National Central Roman format din 6 membri ai PNR si din 6 socialisti romani, iar in zilele ce au urmat Consiliul si-a stabilit sediul la Arad, chiar in locuinta presedintelui Stefan Cicio Pop. In Proclamatia Catre Natiunea-Romana , din 8 noiembrie 1918, semnata de Cicio Pop, acesta...