Am intalnit odata la munte un vanator. Mergea sa vaneze capre, dar caine de vanat nu avea. In toc de caine, ducea o mica fluierita cu care imita glasul caprelor salbatice. Am plecat cu el sa vad ce isprava va face. Vanato rul s-a asezat unde stia ca e rost de vanat si a inceput a []Am intalnit odata la munte un vanator. Mergea sa vaneze capre, dar caine de vanat nu avea. In toc de caine, ducea o mica fluierita cu care imita glasul caprelor salbatice.

Am plecat cu el sa vad ce isprava va face. Vanato rul s-a asezat unde stia ca e rost de vanat si a inceput a sufla cu fluierita o chemare mincinoasa de capra. Un tap a auzit aceasta chemare, a dat un mic raspuns si a plecat dupa ea (era tocmai timpul impreunarii acestor animale). apul se apropia mereu. Sarmanul! El nu stia ce fel de capra il asteapta. In gandul lui vedea caprioara cea fru moasa, dar, vai, il astepta glontul.

Cand s-a ivit intr-un luminis, glontul l-a doborat la pamant.

Eu m-am gandit in mine ca asa face si diavolul, vanatorul cel rau al sufletelor. Cu inselaciunea si lacomia a trage si diavolul sufletele in cursa pierzarii. Cand omul pleaca in calea poftelor lumesti trezite de fluierul diavolului, asa pateste, ca tapul cel inselat: el alearga la pieire trupeasca si sufleteasca.

Parintele Iosif Trifadin volumul Sodoma si Gomora