DEMONISM SI SECULARITATE
Prima:Sufletul unui om face mai mult decat o turma de porci, fie ea de doua mii de capete. De nespus mai mare valoare este mantuirea unui om decat orice valoare materiala, oricat de insemnata.
Unii si-au pus intrebarea: de ce oare a ingaduit Hristos demonilor sa intre in porci? Oare n-a prevazut ca animalele se vor arunca in apa lacului si vor pieri? N-a fost Domnul lipsit de prevedere si nu S-a aratat nepasator de paguba pricinuita locuitorilor?Raspunsul nu poate fi decat: Domnul a stiut prea bine ce se va intampla. Dinadins a ingaduit pieirea porcilor pentru ca sa se afirme cu strasnicie mai marele pret al unui suflet omenesc decat acel al unor oricat de numeroase animale.
A doua:Frica e pricina de alungarea lui Hristos. Cand gherghesenii (Luca 8, 37) sunt cuprinsi de frica mare ce fac?Il roaga pe Hristos sa plece de la ei . Asadar, efectul dintai al fricii este alungarea lui Hristos, lepadarea de El. Domnul intotdeauna si-a invatat ucenicii si adeptii sa nu fie fricosi: nu va temeti! le zice, nu fiti fricosi! de ce sunteti fricosi? nu va spaimantati! indrazneste fiica; indrazniti, Eu am biruit lumea.
In Apocalipsa (21, 8) fricosii sunt cei dintai mentionati printre menitii iezerului de foc si de pucioasa.
Frica este un pacat, iar curajul este o virtute crestineasca. Nici ca se putea sa fie altminteri intr-o religie al carei intemeietor S-a urcat vitejeste pe cruce.
A treia:din textele evanghelice reiese ca demonii Il cunosc pe Hristos, stiu cum nu se poate mai limpede Cine este: Fiul lui Dumnezeu Cel Preainalt (Matei 8, 29; Marcu 5, 7; Luca 8, 28). Rezulta de aici ca si demonii sunt crestini de vreme ce-L cunosc pe Hristos si-L recunosc ca pe Fiul si Sfantul lui Dumnezeu?Desigur ca nu, desi s-ar parea ca da. Demonii cunosc (altfel spus: cred) si se tem.
Dar cunoasterea si teama nu ajung pentru a conferi calitatea de crestin. Se mai cere neaparat pentru ca sa se invredniceasca a fi numit cineva crestin inca doua insusiri: iubirea si ascultarea.
Sa-L iubeasca adica pe Hristos si sa-I faca voia, sa-I implineasca poruncile, sa se straduiasca din rasputeri a le implini intocmai.
Numai iubirea si ascultarea alcatuiesc laolalta dovada crestinitatii.
A patraEste legata de raspunsul dat de catre demon intrebarii lui Hristos: care-ti este numele? Raspunsul fiind (Marcu 5, 9) legiune (ori ostire, ori leghion) este numele meu, caci suntem numerosi . (Legiunea, unitate militara romana cuprindea dupa cum se stie cca. 5-6 000 de oameni.)Rezulta de aici ca daca ingaduim unui singur pacat sa puna stapanire pe trupul si sufletul nostru, altfel spus unui singur de mon sa patrunda inlaunlrul fiintei noastre, suntem pierduti.
Acel unic demon se va inmulti, va prolifera (cum se spune in limbaj medical); multime mare de draci va veni asupra-ne buluc, gramada, potop.
Pacatele si dracii se inmultesc intocmai ca microbii patogeni care patrund in corpul nostru, si ne imbolnavesc, salasluindu-se intr-un teren prielnic.
Inmultirea dracilor si intrarea noastra sub stapanirea lor se mai aseamana si cu inrobirea toxicomanului de catre un halucinogen (stupefiant, drog). Fie ca drogul se numeste hasis, morfina, cocaina ori heroina, rezultatul e acelasi: dependenta toxicomanului de acel drog. Medicii zic dependenta, dar vorbind pe romaneste substantivul trebuie talmacit robie. Vor fi oameni care vor grai: dar daca incerc de curiozitate, numai o singura pastila ori imi torn doar zece picaturi intr-un pabar de apa, ori folosesc doar o singura doza de substanta injectabila, o singura seringa ori trag pe nas un pic de praf halucinogen, ce-are sa fie?Nu va fi nimic!Va fi. Caci de indata se creeaza obisnuinta, celulele trupului se imbina cu stupefiantul respectiv si din ce in ce mai frecvent si mai poruncitor vor cere cantitati din ce in ce mai mari dintr-insul. Ajuns in starea aceea, toxicomanul va recurge la orice mijloc pentru a-si procura substanta stapana: va fura, va ucide chiar, va savarsi orice faradelege. Iar cura de dezintoxicare este extrem de grea, dureroasa, costisitoare si aleatorie: ea nu da in general decat rezultate partiale si vremelnice; curand toxicomanul va cadea din nou sub imperiul halucinogenului si-si va petrece viata intre spitalul de dezintoxicare (nespus mai rau si mai lugubru decat orice inchisoare) si scurte perioade de chinuita haladuire in lumea celor sanatosi si neinlantuiti de diavol.
A cincea:Pericolul demonismului. Dostoievski in Demonii, Thomans Mann in Doktor Faustus si Heimito von Doderor intr-o carte ce poarta acelasi titlu cu a lui Dostoievski, demonstreaza limpede existenta demonului in care cei mai multi oameni ai veacului nostru refuza sa creada si-si scutura umerii: in Dumnezeu, da, cred, dar in draci, in demoni, in Scaraotchi si surad semnificativ.
Se inseala si se amagesc. Demonismul, vai, e o realitate.
Pe planul vietii publice se manifesta prin doua extreme, doua hauri: sau tirania puterii, dictatura, opresiunea, totalitarismul, sau, dimpotriva, la celalalt capat, prefacerea libertatii in nebunie, desfrau, dezmat si anarhie.
Ambele extreme sunt nefiresti, primejdioase si demonice. Dreapta si izbavitoare este numai calea de mijloc, a dreptei socotinte, a echilibrului. Daca libertatea se preface in anarhie va fi nevoie ca statul sa intervina pentru a restabili ordinea si o va face potrivit cu mijloacele coercitive de care dispune, ceea ce pentru indivizi va insemna a fi carmuiti cu...