In spiritualitatea ortodoxa, un loc deosebit il ocupa Sfanta Fecioara Maria, Maica Domnului. Biserica Ortodoxa crede in mijlocirea si indraznirea ei de Maica a Domnului, careia i se roaga ca uneia ce este preacinstita si preasfanta. Ne rugam Maicii Domnului si o preamarim in acelasi timp. O preamarim ca pe ceea ce a trait cea []In spiritualitatea ortodoxa, un loc deosebit il ocupa Sfanta Fecioara Maria, Maica Domnului. Biserica Ortodoxa crede in mijlocirea si indraznirea ei de Maica a Domnului, careia i se roaga ca uneia ce este preacinstita si preasfanta. Ne rugam Maicii Domnului si o preamarim in acelasi timp. O preamarim ca pe ceea ce a trait cea mai mare unire pe care umanul o poate realiza cu Dumnezeu, ea fiind tipul fiintei umane pe deplin realizate.

Toate tainele tale sunt mai presus de cuget, toate sunt preamarite, Nascatoare de Dumnezeu; curatia fiind pecetluita si fecioria pazita, cu adevarat Maica te-ai cunoscut, nascand pe Dumnezeu cel adevarat, pe care roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Atributele de Nascatoare de Dumnezeu si Maica a Lui, exprima raportul de profunda intimitate ce s -a stabilit intre Fecioara Maria si Fiul lui Dumnezeu cel intrupat. Unul din meritele crestinismului este acela de a fi restabilit demnitatea femeii, ridicandu-o pana la inaltimea barbatului, desi rolurile lor in viata raman deosebite, potrivit cu aptitudinile lor naturale. Temeiul acestei demnitati sta in uimitorul fapt ca Fiul lui Dumnezeu a binevoit a se face Fiu al femeii, careia i s-a dat rolul de Maica. Prin acest fapt, Maica Domnului a devenit modelul, nadejdea, ocrotitoarea tuturor maicilor. Acestea, in toate greutatile lor, isi pun speranta in Maica Domnului, vazand in ea modelul ideal al Mamei, al dragostei materne.

Maica Domnului nu este doar patroana maicelor ci si a fecioarelor. Biserica noastra crede in pururea fecioria Maicii Domnului.

Maica te-ai cunoscut, mai presus de fire, Nascatoare de Dumnezeu, si ai ramas Fecioara, mai presus de cuvant si de cuget. Limba nu poate spune minunea nasterii tale, ca preamarita fiind zamislirea ta, Curata, necuprins este chipul nasterii; ca unde voieste Dumnezeu se biruieste randuiala firii. Pentru aceasta, pe tine toti Maica lui Dumnezeu stiind-te, ne rugam tie cu deadinsul: Roaga-te sa se mantuiasca sufletele noastre.

Ea este model de curatie, sfintenie, devotament si supunere pentru toate fecioarele si monahiile noastre. Pretutindeni, cele ce vor sa-si inchine viata lui Dumnezeu, se indreapta cu nadejde spre Pururea Fecioara Maria.

Prin faptul nasterii lui Dumnezeu-Cuvantul din femeie, crestinismul umanizeaza tot cerul. tiind noi ca Omul-Hristos are o Maica, primim curaj, maica fiind...