Domnul Iisus e in mijlocul nostru. El doreste sa ne insoteasca pe toti, pe orice cale a vietii noastre. Nu plecati fara El Cel dintai gand, cand va ridicati din pat dimineata, fie-va gandul la Domnul: Doamne Iisuse, numai Tu stii ce m-asteapta astazi. Fii cu mine, insoteste-ma, da-mi ajutorul si sprijinul Tau. Daca trebuie []Domnul Iisus e in mijlocul nostru. El doreste sa ne insoteasca pe toti, pe orice cale a vietii noastre. Nu plecati fara El Cel dintai gand, cand va ridicati din pat dimineata, fie-va gandul la Domnul: Doamne Iisuse, numai Tu stii ce m-asteapta astazi. Fii cu mine, insoteste-ma, da-mi ajutorul si sprijinul Tau. Daca trebuie sa trec prin accident, izbaveste-ma. Daca trebuie sa trec printr-o operatie grea, sprijineste-ma. Daca am de indeplinit o munca grea, ajuta-ma. Daca sunt pus intr-o primejdie si intr-o situatie grea, rusinoasa, nefericita, izbaveste-ma, fii Tu cu mine, pentru ca in Tine ma pot bizui, ca Tu esti ajutorul meu.

Aceasta ar fi in timpul vietii. Dar ce vom face in timpul mortii, ca nu stim in fiecare clipa la care pas, la care colt de strada, la care cotitura ne asteapta ingerul necrutator si neindurator al mortii, venit sa-mi ceara sufletul, sa-l duca inaintea lui Dumnezeu. Pentru ca viata nu e sigura pentru nimeni, dar moartea e sigura pentru toti. Nici tineretea, nici puterea, nici sanatatea nu sunt o garantie. Cei mai multi oameni mor tineri. Putini ajung batrani. Iata ca tineretea e si mai in primejdie de moarte decat batranetea. Cu atat mai mult, fiecare dintre noi sa nu uitam ca singurul nostru ajutor si izbavitor e Dumnezeu.

Noi suntem fericiti ca, in mijlocul poporului nostru, Dumnezeu a adus aceasta Lucrare care ne-a invatat rugaciunea, ne-a invatat trebuinta cea mare a prezentei lui Dumnezeu si a rugaciunii de cerere si de staruinta catre Domnul: Doamne, nu ma lasa sa merg singur, nu ma lasa sa raman singur. Sunt amenintat in toate privintele de tot felul de primejdii. Ramai langa mine. Ramai langa copilasul meu. Ramai langa fratele meu. Ramai langa sotul meu. Ramai langa sotia mea. Ramai langa prietenul meu, pentru ca Tu ii poti apara.

Cea mai mare si mai sigura izbanda si fericire pentru copiii nostri este sa-i incredintam de la inceput in mana lui Dumnezeu si sa ne traim viata in asa fel cu Dumnezeu, incat El sa ne binecuvanteze urmasii nostri, pentru ca este scris: Dumnezeu Se indura de cei care Il iubesc pana la al miilea neam . i, daca noi ne iubim cu adevarat copiii si ne iubim poporul, si ne iubim urmasii, atunci trebuie sa fim credinciosi, pentru ca datorita credintei noastre Dumnezeu va mantui si va ferici si pe copiii nostri, si pe copiii copiilor nostri.

Domnul Iisus e in mijlocul nostru. Binecuvantam pe Domnul ca, intr-o astfel de sarbatoare minunata, aceste suflete scumpe isi incep calea vietii lor cu Dumnezeu. Nu poate fi mai fericita si mai sigura o viata si o casnicie, decat atunci cand incepe cu Domnul, cu Cuvantul Sau si cu cererea prezentei si insotirii, si ocrotirii Lui.

In Sfanta Scriptura sunt pomenite in multe locuri cel putin in sapte locuri se vorbeste despre nunti. Noi suntem obisnuiti sa auzim numai despre nunta din Cana. Dar acolo sunt amintite multe alte nunti. [Se aminteste] despre nunta fiului de imparat; despre recomandarea cum sa te prezinti la ospete; despre haina de nunta a celui care-a fost gasit de catre stapanul, de catre imparatul care-si cerceta nuntasii, fara aceasta haina; despre nunta Mielului si despre taina cea minunata scrisa la Efeseni, capitolul 5. Despre toate aceste locuri minunate in care Mantuitorul vorbeste despre nunti.

Dar in Sfintele Evanghelii sunt pomenite multe dintre pildele Mantuitorului, despre intamplarile [si lucrurile] pe care Mantuitorul le-a facut. In toa te aceste locuri, Mantuitorul este prezent. El, cel dintai, in miezul tuturor lucrurilor. Cand vorbeste despre semanatorul, mi-nchipui ca mergea nu numai cu ucenicii cei doisprezece, ci si cu multimile care-L insoteau totdeauna. i cand a vazut un semanator, a spus: Uitati-va la el. i aduceti-va aminte ca asa este cu Cuvantul lui Dumnezeu . Sau: Uitati-va: o parte [din samanta] cade langa drum; priviti ciorile, rapitoarele, cum vin si o rapesc. Asta inseamna ca acei care aud Cuvantul lui Dumnezeu, dar sunt niste usuratici si traiesc in fel neserios si neascultator, nu se aleg cu nimic. Pentru ca lumea, pentru ca ispitele, pentru ca satana fura Cuvantul din inima lor si ei in zadar au auzit Cuvantul. Sa nu fiti asa!Uitati-va, zice, acum trecem pe langa o gramada de pietre. O parte din samanta cade acolo. Aceasta sa stiti ca inseamna acei care primesc Cuvantul la inceput, dar, cand vine vremea incercarii, se usca in inima lor nadejdea si pierd si nu se mai aleg cu nimic. Voi sa nu fiti asa!Uitati-va, zice, acum trecem pe langa niste spini. [Semanatorul] arunca samanta si cade o multime de boabe intre spini. Aceasta inseamna ca foarte multi dintre cei care aud Cuvantul lui Dumnezeu lasa in inima lor ingrijorarile lumii acesteia, alergarea dupa lacomia lucrurilor trecatoare si acesti spini, aceasta palamida si aceste buruieni ineaca samanta cea buna si ea nu mai ajunge sa aduca rod. Sa nu fiti asa!Uitati-va acum, zice trecand pe langa o brazda curata, pe langa o tarina frumoasa, pe langa un loc placut: vedeti cum cade samanta acolo si pamantul acesta o primeste? Aici vor rasari roade: treizeci, saizeci, o suta. Asa sa fiti voi! .

Altadata trecea cu ucenicii si cu multimea pe langa mare. i a vazut un pescar aruncand navodul si a zis: Se aseamana imparatia lui Dumnezeu cu pescarul asta care arunca navodul si prinde tot felul de pesti. i dupa ce-a prins, trage navodul la mal si pe urma alege. Acolo nu sunt numai pesti: sunt si broaste, sunt si tipari, sunt si lipitori, sunt si mormoloci, sunt si serpi, sunt tot felul i el alege. Intelegeti voi ca sunt vremuri cand se predica Cuvantul lui Dumnezeu in larg si multimile aud, si multi primesc Cuvantul lui Dumnezeu. Dar vine vremea alegerii, vine vremea incercarii. i atunci se dovedeste cine este cu adevarat un peste sanatos si curat in mreaja lui Hristos si care sunt tot felul de vietati pagubitoare si urate .

Altadata Mantuitorul a trecut pe langa un pastor care-si pastea turma si a spus: Uitati-va, asa cum pastorul asta isi paste oile lui, asa pasc Eu oile Mele. El le cunoaste pe nume; cate sute de oi ar avea, un...