Obisnuit, crucea care ne este data se pare a fi totdeauna cea mai grea. Toti zic: tim ca trebuie sa avem mahniri si necazuri in lume, dar ceea ce sufar eu nu mai sufera nimeni. Orice alta cruce e mai usoara ca aceasta. Dar Domnul a hotarat totul inainte. El a hotarat si crucea noastra. []Obisnuit, crucea care ne este data se pare a fi totdeauna cea mai grea. Toti zic: tim ca trebuie sa avem mahniri si necazuri in lume, dar ceea ce sufar eu nu mai sufera nimeni. Orice alta cruce e mai usoara ca aceasta.

Dar Domnul a hotarat totul inainte. El a hotarat si crucea noastra. Noi nu suntem stapani, ci trebuie sa fim copii ascultatori.

Fratele meu, gandeste-te ca ai fi primit dreptul sa-ti alegi tu crucea pe care trebuie sa o porti. O, numai atunci ai putea vedea cat de greu este sa alegi!Vrei sa iti alegi boala? Te rog nu raspunde indata da. Eu stiu ce este boala si nu o voi lauda.

Atunci, saracie? Grea cruce este si aceasta. Caci nu este fericire a nu sti seara ce vei incepe dimineata viitoare, pentru ca sa-ti poti castiga traiul vietii. Sa traiesti din mila oamenilor nu este o fericire.

Sau iti alegi ocara si defaimare? Acestea zdrobesc inima chiar si a unui om puternic. Ori vrei boala sau pierderea celor pe care ii iubesti? Doamne fereste! vei zice tu.

Daca ai primi astfel dreptul sa-ti alegi tu crucea, ai pati ca acei parinti care au fost rugati sa dea unul din cei zece copii pe care ii aveau.

Pe cel dintai nu l-au dat pentru ca era urmasul familiei. De al doilea nu se indurau, pentru ca era de mare ajutor mamei. Al treilea semana cu tata. Pe al patrulea il iubea...