Ostasii au impletit o cununa de spini, I-au pus-o pe cap si L-au imbracat cu o haina de purpura. Cand un conducator este nedrept, supusii vor fi si mai nedrepti. Cand capul este stricat, madularele vor fi si mai mult stricate. i cand cruzimea incepe de la cel dintai, cat va ajunge ea oare pana []Ostasii au impletit o cununa de spini, I-au pus-o pe cap si L-au imbracat cu o haina de purpura. Cand un conducator este nedrept, supusii vor fi si mai nedrepti.

Cand capul este stricat, madularele vor fi si mai mult stricate. i cand cruzimea incepe de la cel dintai, cat va ajunge ea oare pana la cei din urma? Aceasta este ca avalansa din munti care incepe din varf cu o piatra, dar ajunge apoi o grozavie ce nu mai poate fi oprita de nimic.

Pilat pune numai sa-L bata pe Iisus, dar supusii lui fac nespus mai mult decat li se spusese. Poate ca cei ce il platisera pe Pilat le promisesera o plata si soldatilor sai pentru cat faceau.

Sufletele nelegiuite nu se dau in laturi de la nici o cruzime.

Ura religioasa, ura in numele lui Dumnezeu, este in stare de cele mai inspaimantatoare faradelegi. Aceasta ura a inventat cele mai nebanuite mijloace de tortura. i le-a executat cu cea mai fioroasa incetineala si cu cea mai satanica seninatate.

A face cat ti se porunceste este datoria ta. A face mai mult decat ti se cere, aceasta este partea ta. Meritul sau pedeapsa pentru ceea ce ti se cere este al altora. Dar pentru ceea ce faci tu mai mult de cat ti se cere, este al tau. Omul care nu este nici bun, nici rau va face exact numai cat este dator. Nici mai mult, nici mai putin. Dar omul care este ori mai bun, ori mai rau va arata aceasta prin ceea ce adauga el de la sine.

Cunoastem cu amaraciune pe fiii urii, care adauga razbunare la razbunare, umpland lumea de foc, de sange, de inchisori si de spaime.

Cunoastem pe fiii lacomiei, pe fiii minciunii, pe fiii intunericului, pe fiii diavolului, care fac totdeauna abuz de putere, exces de zel, depasiri de masura grabind intinderea nefericirii i ne ingrozim de amintirile oricaror vremi cand lumea a fost data pe mainile acestora. Cand dreptatea a fost lasata s-o faca nedreptii. i cand libertatea nevinovatilor era in seama chinuitorilor.

Pentru nimic n-ar trebui sa ne rugam mai staruitor decat pentru ca aceste vremi sa nu mai vina niciodata pe lume si nicaieri.

Iar daca vin, ele sa fie sfarsite cat mai repede. Caci din cauza acestora si cu ajutorul lor, stapanirea pacatului se intinde cumplit,intunericul devine inspaimantator,diavolul troneaza ucigas, iar Hristos este tratat cu bestialitate.

Credinciosule si frate! Grabirea venirii imparatiei lui Dumnezeu depinde mult chiar de ceea ce si noi facem in plus: pentru Hristos mai mult decat ni se cere, pentru semeni mai...