I-a fost lui Dumnezeu mila de tine Atunci fie-ti mila si tie de fratele tau, de semenul tau. Fie-ti mila de fiecare slab, cum a ingenuncheat samariteanul cel milostiv langa cel cazut intre talhari. Numai ingenunchind i-a putut lega ranile. Ceilalti au trecut mai departe. Ce le pasa lor? Ei se grabeau la serviciul lor, []I-a fost lui Dumnezeu mila de tine Atunci fie-ti mila si tie de fratele tau, de semenul tau. Fie-ti mila de fiecare slab, cum a ingenuncheat samariteanul cel milostiv langa cel cazut intre talhari. Numai ingenunchind i-a putut lega ranile.

Ceilalti au trecut mai departe. Ce le pasa lor? Ei se grabeau la serviciul lor, la afacerile lor pentru care plecasera de acasa. Numai samariteanul milostiv a putut sa se opreasca, a putut sa cheltuiasca si a putut sa-i lege ranile si sa-l duca la o casa de poposire.

Du-te si fa si tu asa! , i-a spus Domnul Iisus carturarului care il ispitea pe Domnul Iisus atunci cand a intrebat: Cine e aproapele meu? .

E cel de langa tine, fratele meu si sora mea!Fratele meu si sora mea, multa vreme nu poti merge slujind la doi stapani.

Spunea un preot la o biserica in ziua de Anul Nou, cand se face o dare de seama: Iubitii mei credinciosi! In anul acesta am avut 15 inmormantari, am avut 10 cununii si am avut 5 botezuri .

Ce lucru de mirare! 5 botezuri si 15 inmormantari? Dar daca vom merge tot asa, in 15 ani raman pustii satul acela si casele acelea.

Binecuvantat sa fie Dumnezeu ca Lucrarea Lui si adunarea Lui nu ramane pustie. Daca am avut un dezertor sau doi, apoi a adus Dumnezeu douazeci sau treizeci de recruti si Domnul le-a dat putere celor care au ramas si vor sa ramana statornici, sa traiasca viata toata dupa voia lui Dumnezeu.

Dar din noaptea aceasta, din locul acesta, trebuie sa nu mai plecam asa cum am venit. In lumina lui Dumnezeu ne vedem fiecare dintre noi, ne cunoastem si stim tot cat trebuia sa facem in anul care a trecut si cata paguba a ramas ca nu am fost cum trebuia.

Cea dintai porunca este: Sa-L iubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ta si din tot cugetul tau .

Sora mea si fratele meu! Poti tu sa raspunzi la aceasta intrebare si la aceasta porunca? Poti tu spune: Da, eu L-am iubit cu toata inima mea, in anul care a trecut, pe Dumnezeul meu! ?Sau ne vom pleca capul unul cate unul si vom raspunde Domnului Iisus:Doamne, eu l-am iubit mai mult pe copilul meu .

Doamne, eu am iubit-o mai mult pe fata mea .

Doamne, eu am iubit mai mult casa mea, eu am iubit serviciul meu De cate ori ma chema Dumnezeu, si eu n-am venit sa-L ascult pe El, pentru ca a trebuit sa-mi imbrac copilul sau fata sa mearga la joc sau la bal. A trebuit sa grijesc de vite. A trebuit sa dorm, pentru ca eram obositDoamne, ce minciuni aduc oamenii! Unde sunt oare oamenii cei care se laudau ca pazesc prima porunca, de a-L iubi pe Dumnezeu din toata inima? Caci si aici oamenii isi pleaca rusinati capul, la prima porunca, pentru ca nici pe asta nu au pazit-o, caci si la asta au cazutSufletele care L-au iubit pe Dumnezeu din toata inima lor nu au avut niciun idolas, nu au fost robii nimanui. Ele au fost gata orisicand sa raspunda la chemarea Domnului, la rugaciune, la jertfa, la lacrimi, la munca. Au fost totdeauna prezente.

Eu n-am fost totdeauna prezent la lacrimi. Cand au plans fratii mei, eu totdeauna am dormit. Eu n-am fost totdeauna prezent la jertfa. Cand fratii mei au adus jertfa in fata lui Dumnezeu, eu totdeauna am dormit linistit in asternutul meu.

Eu n-am fost totdeauna la rugaciune De-atatea ori eu am lipsit de la ea. Voi, fratii mei care ati fost, cantati acum si bucurati-va, si dati slava lui Dumnezeu. Dar rugati-va si pentru cei care nu au fost, ca sa vina si ei.

Dar tu, sora, nu L-ai intristat pe Dumnezeul, Cel care ti-a adus numai bucurii in anul care a trecut?Cand ai intristat pe fratele tauCand ai intristat pe sora ta pe cei care au trebuit sa suspine, care au trebuit sa planga din cauza unui cuvant pe care l-ai scos de pe buzele tale, caci nu trebuia sa-l scoti, tu L-ai intristat pe Mantuitorul tau.

Acestea sunt niste lucruri amintite ca sa ne cunoastem vrajmasii si sa ne indreptam viata. Doamne, sfinteste Tu, buzele care se roaga, pentru ca in noul an sa nu mai vorbeasca niciodata de rau, pentru ca toti cei care vor vorbi de rau niciodata nu vor mai ajunge pe pamantul cel nou despre care s-a spus aici. Caci pe pamantul cel vechi mult sange s-a varsat. Acolo pe noul pamant vor ajunge numai buzele curate, numai oamenii cei noi, numai cei care L-au iubit pe Dumnezeu cu toata inima lor si cu tot sufletul lor.

I-a fost lui Dumnezeu mila de tine Atunci fie-ti mila si tie de fratele tau, de semenul tau. Fie-ti mila de fiecare slab, cum a ingenuncheat samariteanul cel milostiv langa cel cazut intre talhari. Numai ingenunchind i-a putut lega ranile.

Ceilalti au trecut mai departe. Ce le pasa lor? Ei se grabeau la serviciul lor, la afacerile lor pentru care plecasera de acasa. Numai samariteanul milostiv a putut sa se opreasca, a putut sa cheltuiasca si a putut sa-i lege ranile si sa-l duca la o casa de poposire.

Du-te si fa si tu asa! , i-a spus Domnul Iisus carturarului care il ispitea pe Domnul Iisus atunci cand a intrebat: Cine e aproapele meu? .

E cel de langa tine, fratele meu si sora mea!Un singur verset as vrea ca sa mai citesc, caci am avut de mult un gand sa-l citesc si sunt dator cu el. N-am avut niciodata obiceiul sa le spun fratilor, dar de data aceasta as vrea. Iertati-ma!In Deuteronom se vorbeste despre un amestec. Totdeauna cand se amesteca lumina cu intunericul nu e ceva bine, nu e ceva clar, caci urmeaza totdeauna o paguba, o nenorocire.

Asa a castigat vrajmasul de prima data, amestecandAsa a castigat El nu a vrut sa nu mai avem biserici, sa arunce crucile jos, pentru ca era prea de tot si nu avea prea mult de castigat. Ci a vrut sa amestece bine cu raul, lumina cu intunericul. Oamenii sa o faca si pe una, si pe cealalta. Sa-I slujeasca si lui Dumnezeu, si lui mamona.

Este scris in Deuteronom, capitolul 22, versetul 5: Femeia sa nu poarte imbracaminte barbateasca si barbatul sa nu se imbrace in haine femeiesti; caci oricine face lucrul acesta este o uraciune inaintea lui Dumnezeu .

Sunt multe lucruri frumoase pe pamant. Chiar si pe pamant! Cand privesti la o floare primavara, Doamne, cat e de frumoasa! Te minunezi de culorile ei, de mirosul ei, dar ea e si curata.

Cand privesti cerul senin cu stelele, Doamne, ce frumos este! Cand privesti izvoarele apelor, Doamne, cat de curata este apa lor! i chiar muntii, cat de frumos sant modelati! Cum e impodobit pamantul Toate sunt atat de frumoase, daca sunt lasate asa cum le-a impodobit Dumnezeu!Cand privesti un mielut primavara, cat e de frumos, cat e de nevinovat In ochii lui vezi cat e de gingas si cat e de bland. Dar, vai, pe pamantul acesta sunt si lucruri urate, sunt si lucruri scarboase, sunt lucruri rele, pe care nici nu ai vrea sa le privesti.

Femeia sa nu poarte haine barbatesti, caci lucrul acesta este o uraciune inaintea lui Dumnezeu! In moda lumii, in zilele pe care le traim astazi, au aparut si aceste lucruri: fetele se tund ca baietii si se imbraca cu...