Iata-ne, iubiti credinciosi, ajunsi in Duminica dinaintea Nasterii Domnului si lectura Evangheliei de astazi este facuta dupa intaiul capitol al Evangheliei de la Matei, in intregime. Iata ce ne zice acest capitol: Cartea neamului lui Iisus, fiul lui David, fiul lui Avraam. Avraam a nascut pe Isaac; Isaac a nascut pe Iacov; Iacov a nascut []Iata-ne, iubiti credinciosi, ajunsi in Duminica dinaintea Nasterii Domnului si lectura Evangheliei de astazi este facuta dupa intaiul capitol al Evangheliei de la Matei, in intregime. Iata ce ne zice acest capitol:Cartea neamului lui Iisus, fiul lui David, fiul lui Avraam.

Avraam a nascut pe Isaac; Isaac a nascut pe Iacov; Iacov a nascut pe Iuda si pe fratii sai; Iuda a nascut pe Fares si pe Zara, din Tamar; Fares a nascut pe Esrom; Esrom a nascut pe Avram;Avram a nascut pe Aminadav; Aminadav a nascut pe Naason, Naason a nascut pe Salmon;Salmon a nascut pe Booz dn Rahav; Booz a nascut pe Obed din Rut; Obed a nascut pe Iesei;Iesei a nascut pe David regele; regele David a nascut pe Solomon din femeia lui Urie;Solomon a nascut pe Roboam; Roboam a nascut pe Abia; Abia a nascut pe Asa;Asa a nascut pe Iosafat; Iosafat a nascut pe Ioram; Ioram a nascut pe Ozia;Ozia a nascut pe Ioatam; Ioatam a nascut pe Ahaz; Ahaz a nascut pe Iezechia;Iezechia a nascut pe Manase; Manase a nascut pe Amon; Amon a nascut pe Iosia;Iosia a nascut pe Iehonia si pe fratii lui, la stramutarea in Babilon;Dupa stramutarea in Babilon, Iehonia a nascut pe Salatril; Salatril a nascut pe Zorobabel;Zorobabel a nascut pe Abiud; Abiud a nascut pe Eliachim; Eliachim a nascut pe Azor;Azor a nascut pe Sadoc; Sadoc a nascut pe Achim; Achim a nascut pe Eliud;Eliud a nascut pe Eleazar; Eleazar a nascut pe Matan; Matan a nascut pe Iacov;Iacov a nascut pe Iosif, logodnicul Mariei, din care s-a nascut Iisus, ce se cheama Hristos.

Asadar, peste toti de la Avraam pana la David sunt paisprezece neamuri; de la David pana la stramutarea in Babilon sunt paisprezece neamuri, si de la stramutarea in Babilon pana la Hristos sunt paisprezece neamuri.

Iar nasterea lui Iisus Hristos asa a fost; Maria, mama Lui, fiind logodita cu Iosif, fara sa fi fost inainte impreuna, s-a aflat avand in pantece de la Duhul Sfant.

Iosif, logodnicul ei, drept fiind si nevrand s-o vadeasca, a voit s-o lase in ascuns. i, cugetand el acestea, iata, ingerul Domnului i s-a aratat in vis, graind: Iosife, fiul lui David, nu te teme a lua pe Maria, logodnica ta, ca ce s-a zamislit intrinsa este de la Duhul Sfant. Ea va naste Fiu si vei chema numele Lui Isus, caci El va mantui pe poporul Sau de pacate .

Acestea toate s-au facut ca sa se implineasca cele ce s-au zis de Domnul prin proorocul care zice: Iata, Fecioara va avea in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel, care se talcuieste: Cu noi este Dumnezeu .

Desteptandu-se din somn, Iosif a facut asa precum i-a poruncit ingerul Domnului si a luat la el pe logodnica sa. i, fara sa fi cunoscut-o pe ea Iosif, Maria a nascut pe Fiul Sau Cel Unul-Nascut, Caruia I a pus numele Iisus. Iata-ne in fata unei Evanghelii cu dubla semnificatie pentru fiecare dintre noi si ingaduiti-mi sa evoc, la inceput, reactia fiecaruia dintre noi cand aude numele acestea spuse unul dupa altul, insirate, si fara indoiala ca citite in planul liturgic al unei Catedrale sau al unei Biserici ele par un pic fara sens. Chiar s-ar putea sa ne plictiseasca, sau pe copii sa-i faca sa se schimbe de pe un picior pe altul sau chiar sa planga, plictisiti. Care este rostul pentru care Sfintii Parinti au randuit aceasta Evanghelie aici?Este simplu si sa luam aminte ca de fiecare data cand vorbim despre Mantuitorul nostru Iisus Hristos n-avem voie sa uitam ca El are, pe langa firea Lui divina, cea care din ceruri se pogoara peste noi, sau care apropie cerurile de firea noastra omeneasca, deci El are aceasta tarie, acest trup dat de firea Lui omeneasca. Cartea Nasterii lui lisus Hristos incepe, asadar, cu David, fiul lui Avraam si mai cu seama incepe cu Avraam, parintele popoarelor, cel caruia in Vechiul Testament stim ca-i promisese Dumnezeul cerurilor ca-i va darui urmasi cat stelele de pe cer, adica nenumarati. Fara indoiala ca in multimea stelelor acelora steaua cea mai de pret es-te Domnul nostru Iisus Hristos, steaua care, iata, deja incepe sa ne lumineze si pe noi.

Intr-o lume a nebunilor, ca cea in care ne desfasuram fiecare dintre noi activitatea, in care se pun in spatele Mantuitorului tot felul de aberatii si de veniri din cine stie ce neam mai complicat, in care ba ni se spune ca este reincarnat, ba ni se spune ca ar fi extraterestru, ba ni se spune ca vine din Japonia sau din Egiptul indepartat, ba ca nici n-ar fi existat de fapt, cartea aceasta a neamurilor Mantuitorului Iisus Hristos vine sa ne daruiasca, daca vreti, buletinul Lui de identitate; buletinul Lui de identitate umana. Faptul ca El Isi are una dintre laturile Sale, firea umana, din trup si cu trup omenesc, de trup omenesc, trup din trupul altor oameni, pe care istoria intreaga ii cunoaste pana acolo, si faptul ca se insira 14 neamuri pana la David; si de la David pana la Babilon 14 neamuri si apoi de la Babilon iarasi pana la Hristos 14 neamuri, chiar daca nu este asa la o numarare mai atenta, fac din Evanghelistul Matei un inainte-vazator, unul care vrea sa intareasa cuvantul profetului, cel care, de nenumarate ori, spusese o cifra atat de mistica, in-cat ne va face si pe noi sa ne gandim pana astazi la acest 14 ca cifra a implinirii, ca cifra a implinirii in Iisus Hristos a tuturor neamurilor Lui.

Speculatii pe seama acestei Evanghelii nu mai putem sa facem. Putem face pe oricare verset al Evangheliei, dar de data aceasta, daca vreti, Evanghelia este pusa aici ca un bobarnac peste nasul tuturor gnosticilor pamantului, a acelora care vor sa faca din Domnul nostru Iisus Hristos orice altceva decat Dumnezeu Intrupat. i pentru ca veni vorba, fara indoiala ca Trupul si Sangele Mantuitorului nostru Iisus Hristos isi are unul dintre elementele de baza, Trupul Sau, in aceasta insiruire de trupuri ale unor oameni ce vin dinspre istoria indepartata catre cea apropiata de Mantuitorul nostru Iisus Hristos.

Ce ne mai invata Evanghelia de astazi? Evanghelia de astazi ne mai invata ca aceasta carte a neamurilor Domnului nostru Iisus Hristos a ramas o carte deschisa. Noi insine suntem neamuri din neamul lui Hristos; dar pentru aceasta trebuie sa fim cu adevarat oameni ai lui Hristos; sa putem spune si noi ca Hristos a nascut pe robul lui Dumnezeu Constantin, sau pe robul lui Dumnezeu Gheorghe, sau pe roaba lui Dumnezeu Claudia, sau pe robul lui Dumnezeu Sebastian, sau mai stiu eu care, ca ne-a nascut Hristos pe fiecare dintre noi iarasi si iarasi inca o data i ca, daca pe de o parte, tinem de aceasta filiatie trupeasca de tatal nostru si de mama noastra, fara indoiala ca filiatia aceasta spirituala in Iisus Hristos ne daruieste vesnicia. Trupeste, fiecare dintre noi suntem, mai devreme sau mai tarziu, hrana viermilor si, pe de alta parte, tristetea ne cuprinde de fiecare data cand ne gandim cam cum vom arata batrani, bolnavi si poate singuri. Ei bine, impotriva tuturor imbatranirilor, tuturor bolilor si tuturor singuratatilor, vine aceasta preluare a noastra de catre Mantuitorul nostru Iisus Hristos, de catre firea dumnezeiasca din El care preia firea omeneasca pentru mantuirea noastra.

Se spunea ca pentru a-l mantui pe om nu mai existau decat doua sanse: fie ca omul sa se inalte la ceruri, ceea ce nu mai era posibil, datorita caderii lui Adam; fie ca cerul sa se pogoare pe pamant, ceea ce, iata, prin noul Adam, Domnul nostru Iisus Hristos, este posibil. Va povesteam, si-mi place sa revin asupra unei imagini pe care Sfantul Ioan Gura de Aur o realizeaza cu privire la aceasta unire a firii dumnezeiesti cu firea omeneasca, Sfantul Ioan...