i predica Ioan, zicand: Pocaiti-va, caci s-a apropiat Imparatia cerurilor i vazand pe multi dintre farisei si din saduchei venind catre el, a zis: Pui de naparci, unde veti fugi de mania cea viitoare? Iata, securea la radacina pomilor zace; faceti dar roade vrednice de pocainta (Mt 3). i noroadele, inspaimantate, il intrebau pe Ioan: [] i predica Ioan, zicand: Pocaiti-va, caci s-a apropiat Imparatia cerurilor i vazand pe multi dintre farisei si din saduchei venind catre el, a zis: Pui de naparci, unde veti fugi de mania cea viitoare? Iata, securea la radacina pomilor zace; faceti dar roade vrednice de pocainta (Mt 3). i noroadele, inspaimantate, il intrebau pe Ioan: Ce trebuie sa facem? (Lc 3, 10). i au venit si niste vamesi si i-au zis lui: Invatato rule, ce trebuie sa facem? (Lc 3, 12). i il intrebau si ostasii: Ce trebuie sa facem? (Lc 3, 14). i vazand Ioan pe Iisus venind catre dansul, a zis: Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii (In 1, 29).

Aspra era predica lui Ioan Botezatorul. Era o predica aspra si noua. Predica lui Ioan era o predica noua, ce nu placea fariseilor si saducheilor. Il urau pe Ioan pentru ca nu predica zeciuiala si datinile lasate de Moise. Fariseilor le-ar fi placut de Ioan daca in predicile lui ar fi grait cam asa: Oameni buni, platiti-va zeciuiala aduceti jertfe la templu si tineti datinile lasate de Moise . Dar Ioan predica o viata noua predica ruperea cu lumea si cu pacatele. Predica lui Ioan rascolea in suflete marile intrebari ale mantuirii sufletesti. Ioan predica adevarul si oare cand a placut adevarul?Oameni buni striga Ioan , voi traiti intr-o cumplita pierzare sufleteasca, inselandu-va cu vorba ca sunteti fiii lui Avraam si ca e destul atat. Treziti-va din inselaciunea asta de suflet pierzatoare! Mantuirea sufletului vostru este intr-o mare primejdie. Treziti-va din somnul pierzarii! Treziti-va indata la o viata noua! Iata, securea sta la radacina pomilor! Pocaiti-va, caci s-a apropiat imparatia cerurilor Fariseilor nu le placea o astfel de predica. Sfaturi peste sfaturi vor fi tinut, zicandu-si: Oare ce-i de facut cu acest Ioan cu acest nebun care ne strica poporul si tulbura linistea credinciosilor nostri? Predica lui Ioan facea din pietre fii ai lui Avraam, dar fariseilor nu le trebuia o astfel de predica. Lor le trebuia o predica ce nu rascoleste sufletele.

Dar predica lui Ioan poate nu placea nici poporului. Li se parea oamenilor ca-i prea aspra. Ceea ce cere Ioan vor fi zis oamenii e prea mult! Auzi aci sa ne lasam noi de baut si de fumat? Sa ne lasam noi de ceea ce au facut mosii si stramosii nostri? Sa postim cu acride si miere salbatica, in vreme ce tara-i plina de carne si vin? Ioan acesta cere prea mult Li se parea oamenilor prea aspra predica lui Ioan, dar totusi aceasta predica patrundea si lucra in sufletul lor. Predica lui Ioan cu adevarat strica si tulbura poporul, numai ca aceasta tulburare era o tulburare mantuitoare. Ea rascolea in suflete marile intrebari ale mantuirii sufletesti. Predica lui Ioan ii punea pe ganduri pe oameni. Dar de are dreptate Ioan acesta? isi vor fi zis oamenii. Auzi-l cu cata putere graieste! Parca te leaga cu predica lui Pe fariseii nostri nu i-am auzit niciodata graind asa cum graieste omul acesta. i, pe langa asta, Ioan acesta si tine ceea ce predica. Nu l-am vazut niciodata band vin, nici fumand, nici petrecandu-si el crede ceea ce spune si traieste ceea ce graieste i veneau la el locuitorii din Ierusalim, din toata Iudeea si din imprejurimile Iordanului (Mt 3, 5).

Predica lui Ioan castiga suflete. Dar nu castiga Ioan suflete cu asprimea predicii O, nu, nu! Nu cu securea mortii si cu urgia viitoare castiga Ioan suflete, ci cu altceva. Ioan castiga suflete cu vestirea cea dulce a Celui ce era sa vina a Celui fagaduit ca va veni cu vestirea scumpului nostru Mantuitor.

Ioan era ultimul proroc al Vechiului Testament. Un lucru trebuie sa stiti aici: Vechiul Testament cuprinde Legea si poruncile lui Dumnezeu. Vechiul Testament pune in fata omului Legea si porunca lui Dumnezeu, zicandu-i: Fa asta si asta; nu face ceea si ceea. Binecuvantat vei fi de vei tine Legea; blestemat si afurisit, de o vei calca . Iar cum omul nu...