Pitpalacul e pasarea holdelor de grau. Traieste in holda de grau. Pe vremea secerisului, cand are hrana din belsug, se ingrasa. E chiar atat de gras, incat abia zboara de ici-colo. Poate face numai zboruri scurte. i totusi, cand vine toamna, fiind si el pasare calatoare, pitpalacul zboara mii si mii de kilometri. Cum poate []Pitpalacul e pasarea holdelor de grau. Traieste in holda de grau. Pe vremea secerisului, cand are hrana din belsug, se ingrasa. E chiar atat de gras, incat abia zboara de ici-colo. Poate face numai zboruri scurte. i totusi, cand vine toamna, fiind si el pasare calatoare, pitpalacul zboara mii si mii de kilometri. Cum poate face asta? Apoi, asa ca, indata ce simte apropierea toamnei, se pune pe post . Mananca numai graunte slabe si putine. i slabeste. Astfel, pe cand soseste vremea zborului, e o pasare usoara ce poate birui calatoria cea lunga. Acelasi lucru il face si cocorul.

Fratele Oprisan, talcuind acest post, scrie: i noi mergem catre o tara de primavara vesnica! Postul e facut sa ne aduca aminte tocmai de calatoria spre cer.

Zborul nostru intr-acolo se face tot pe doua aripi, ca si al pasarilor: una e aripa rugaciunii si alta, a postului.

De ne vom lasa prada imbuibarii, vom cadea, sub greutatea lutului , in marea moarta a vietii. Fara post nu vom ajunge la limanul mantuirii! Asta inseamna, dupa marturisirea unui parinte bisericesc, sfanta abstinenta . Postirea de la ale mancarii si ale bauturii, care duc in ispita. Postire deplina, va sa zica. Infranare de la ambitii, de la desertaciuni, de la pofte, de la pacat! Nu sfasierea hainei, ci sfasierea inimii ne cere Domnul, pentru a putea face calatoria spre tara primaverii noastre!Parintele Iosif Trifa, din Cautati la pasarile cerului!