II Timotei 4, 5-8 Pentru a intelege mai temeinic continutul apostolului de la II Timotei 4, 5-8, trebuie sa tinem cont de doua aspecte importante. Un prim aspect este acela ca Sf. Apostol Pavel scrie a doua epistola catre Timotei in timpul celei de-a doua detentii, intr-o inchisoare din Roma. El este batran si bolnav, []II Timotei 4, 5-8 Pentru a intelege mai temeinic continutul apostolului de la II Timotei 4, 5-8, trebuie sa tinem cont de doua aspecte importante. Un prim aspect este acela ca Sf. Apostol Pavel scrie a doua epistola catre Timotei in timpul celei de-a doua detentii, intr-o inchisoare din Roma. El este batran si bolnav, satul de toate incercarile la care a fost supus in lunga sa lupta misionara, simtindu-si aproape sfarsitul pamantesc. Al doilea aspect consta in faptul ca, in acei ani, decadenta societatii din Efes era evidenta si credintele pagane erau puternice. Ca urmare, in putinii ani care au trecut de la scrierea primei epistole catre Timotei pana la scrierea celei de-a doua, incercarile de a denatura dreapta invatatura au devenit frecvente in cetatea Efesului, unde Timotei a fost uns episcop de catre Sf. Apostol Pavel. Astfel, Apostolul aminteste de Imeneu si Filet care au ratacit de la adevar, zicand ca invierea s-a si petrecut, si rastoarna credinta unora (II Tim 2, 18). Mai mult, face si o proorocie despre faptul ca va veni o vreme cand nu vor mai suferi invatatura sanatoasa, ci dornici sa-si desfateze auzul isi vor gramadi invatatori dupa poftele lor si isi vor intoarce auzul de la adevar, si se vor abate catre basme (II Tim 4, 3-4).
In aceste conditii, Sf. Apostol Pavel simte nevoia, in primul rand, sa-l imbarbateze pe Timotei in lupta grea ce trebuia sa o poarte ca ucenic si urmas al sau si apostol al lui Hristos: Tu fii treaz in toate, sufera raul, fa lucru de evanghelist, slujba ta fa-o deplin (II Tim 4, 5) si, in al doilea rand, sa-si exprime puternica convingere ca, la sfarsitul pe care il simte aproape, are sa primeasca cununa dreptatii: Ca eu de-acum ma jertfesc si vremea despartirii mele s-a apropiat. Lupta cea buna m-am luptat, calatoria am savarsit, credinta am pazit. De acum mi s-a gatit cununa dreptatii, pe care Domnul imi va da-o in ziua aceea, El, Dreptul Judecator, si nu numai mie, ci si tuturor celor ce au iubit aratarea Lui (II Tim 4, 6-8). Meditand cu atentie la versetele 5- 8, putem afirma ca ele ne prezinta predarea stafetei unui mare inaintas catre urmasul sau, pregatit din vreme pentru a implini mesajul lui Hristos din Matei 28, 18-20.
Daca vrem ca invatatura din acest apostol sa-si produca si in zilele noastre efectul dorit, trebuie sa vedem cum este raportata lumea de astazi fata de lumea din vremea de atunci. Astfel, se poate usor observa ca starea de decadenta a societatii contemporane este intr-o continua expansiune, ca elementele de paganism rasar la tot pasul...