O, Iisuse, Scumpul meu Mantuitor! Ma alatur si eu sufleteste in aceasta gloata ca un umil insotitor al Tau. Invredniceste-ma, Mantuitorule, si pe mine sa merg pe calea sfintelor Tale patimi, invredniceste-ma, Doamne, si-mi da dar sa pot atrage si pe altii in acest drum al mantuirii noastre sufletesti. Convoiul pleaca din Betania spre Ierusalim. In frunte []O, Iisuse, Scumpul meu Mantuitor! Ma alatur si eu sufleteste in aceasta gloata ca un umil insotitor al Tau. Invredniceste-ma, Mantuitorule, si pe mine sa merg pe calea sfintelor Tale patimi, invredniceste-ma, Doamne, si-mi da dar sa pot atrage si pe altii in acest drum al mantuirii noastre sufletesti.

Convoiul pleaca din Betania spre Ierusalim. In frunte merge Mantuitorul calare pe manzul asinei . Merge ca o lumina pe care rautatea omeneasca n-o mai poate acoperi; merge ca o biruinta pe care rautatea carturarilor si fariseilor n-o mai poate opri.

Apostolii pasesc in urma tacuti, tristi si ingandurati. De o saptamana incoace Mantuitorul le-a spus mereu tot lucruri grozave, prevestitoare de lucruri mari pe care ei nu le inteleg .

Convoiul iata ajunge in dealul Maslinilor. Betania sta spre rasarit de la Ierusalim, dupa muntele numit al Maslinilor, la o departare cam de opt kilometri de Ierusalim.

Cand, venind dinspre Betania, te ivesti in varful Muntelui Maslinilor dintr-o data se vede jos in fata intreg Ierusalimul si jurul lui. Din varful muntelui, calea spre Ierusalim duce in jos, trecand peste valea Chedronului. Spre orientarea cititorilor dam pe pagina 133 fotografia cu Muntele Maslinilor pe unde a venit Mantuitorul in Duminica Floriilor.

Din varful dealului, Mantuitorul a venit pe calea ce se vede la dreapta, a coborat dealul, trecand pe langa Gradina Ghetsimani si, trecand paraul Chedron, a intrat in templul din Ierusalim pe poarta ce se cheama azi Poarta de aur . Templul din Ierusalim era pe locul unde se vede in imagine o cladire frumoasa cu bolta mare. Sinagoga din Ierusalim era pe locul unde a fost vestita biserica a lui Solomon.

Dupa aceasta orientare sa urmam mai departe cu calea Mantuitorului si a gloatei ce-L insotea. Cand S-a ivit Mantuitorul si insotitorii Lui in varful Muntelui Maslinilor, o mare miscare s-a facut in Ierusalim. Poporul ce venise la praznicul Pastilor era plin de vestea minunilor ce facuse Iisus si indeosebi de minunea invierii lui Lazar si iata acum Se apropia Cel Care facuse atatea minuni. Cand a inceput Iisus a cobori dealul Maslinilor, gloata tot mai mare se facea in jurul Lui. Incepusera a se auzi glasuri de lauda si de marire pentru Mantuitorul.

Se umplura de bucurie si apostolii si, apropiindu-se de Ierusalim spre pogorasul Muntelui Maslinilor, au inceput sa laude pe Dumnezeu cu glas tare pentru toate minunile pe care le vazusera S-au aflat insa in gloata si glasuri de farisei pizmareti care au zis lui Iisus: Invatatorule, cearta- i ucenicii si le spune sa taca! Insa Iisus le-a raspuns: Va spun...