Unul din farisei L-a rugat pe Iisus sa manance cu el. i intrand in casa fariseului, a sezut la masa. i iata, era in cetate o femeie pacatoasa si, afland ca sade la masa in casa fariseului, a adus un alabastru cu mir. i stand la spate, langa picioarele Lui, plangand, a inceput sa ude []Unul din farisei L-a rugat pe Iisus sa manance cu el. i intrand in casa fariseului, a sezut la masa. i iata, era in cetate o femeie pacatoasa si, afland ca sade la masa in casa fariseului, a adus un alabastru cu mir. i stand la spate, langa picioarele Lui, plangand, a inceput sa ude cu lacrimi picioarele Lui si cu parul capului ei le stergea. i saruta picioarele Lui si le ungea cu mir. i vazand fariseul care-L chemase, a zis in sine: Acesta, de ar fi prooroc, ar sti cine e si ce fel e femeia care se atinge de El, ca este pacatoasa . i raspunzand, Iisus a zis catre el: Simone, am sa-ti spun ceva . Invatatorule, spune , zise el. Un camatar avea doi datornici. Unul era dator cu cinci sute de dinari, iar celalalt cu cincizeci. Dar, neavand ei cu ce sa plateasca, i-a iertat pe amandoi. Deci care dintre ei il va iubi mai mult? Simon, raspunzand, a zis: Socotesc ca acela caruia i-a iertat mai mult . Iar El i-a zis: Drept ai judecat . i intorcan du Se catre femeie, i-a zis lui Simon: Vezi pe femeia aceasta? Am intrat in casa ta si apa pe picioare nu mi ai dat; ea insa cu lacrimi Mi-a udat picioarele si le-a sters cu parul ei. Sarutare nu Mi-ai dat; ea insa, de cand am intrat, n-a incetat sa-Mi sarute picioarele. Cu undelemn capul Meu nu l-ai uns; ea insa cu mir Mi-a uns picioarele. De aceea iti zic: iertate sunt pacatele ei cele multe, caci mult a iubit. Iar cui se iarta putin, putin iubeste . i a zis ei: Iertate iti sunt pacatele . i au inceput cei ce sedeau impreuna la masa sa zica in sine: Cine este Acesta Care iarta si pacatele? Iar catre femeie a zis: Credinta ta te-a mantuit; mergi in pace (Lc. 7, 36-50).

O femeie pacatoasa ingenuncheata la picioarele Domnului ne arata aceasta evanghelie. Cercetatorii Evangheliei spun ca aceasta femeie a fost Maria Mag dalena. i era aceasta Marie o femeie vestita in desfranari si pacate. Ce a adus-o pe aceasta Marie pacatoasa la picioarele Domnului? Poate undeva in oras era tocmai petrecere si joc de unde Maria nu lipsea niciodata; ce i-a venit ei acum sa lase jocul si petrecerea si sa alerge la Iisus?Pe Maria a adus-o la Iisus o greutate pe care o simtea in suflet, o greutate sufleteasca pe care lumea cu toate jocurile si placerile ei n-o putea usura.

Cercetatorii Evangheliilor spun ca aceasta femeie desfranata a fost Maria Magdalena, despre care ne spune o alta evanghelie ca a scos Iisus din ea sapte duhuri necurate (Lc. 8, 2). Aceasta greutate sufleteasca a duhurilor necurate, a patimilor si a pacatelor o adusesera pe Maria la picioarele Domnului.

Aceasta greutate a scos lacrimi fierbinti din ochii ei. Maria s-a mantuit in clipa cand s-a simtit doborata de greutatea pacatelor si a cazut la picioarele Domnului, stropind cu lacrimi fierbinti trecutul ei si luand tamaduire prin credinta.

Aceasta este calea mantuirii si pentru noi. Cea dintai conditie a mantuirii e sa simti ticalosia sufleteasca in care ai ajuns. Nu e pierdut cel pacatos, ci acela care nu simte pacatul si greutatea pacatului. Maria avusese sapte duhuri necurate in ea. Te infiori nu-i asa? iubite cititorule, de acest lucru; dar eu te intreb: iti dai tu seama ca de multe ori si tu esti cuprins de aceste duhuri rele care sunt cele sapte pacate de moarte? (trufia, desfranarea, mania, lacomia, pizma, zgarcenia, lenea).

Maria n-a avut odihna si liniste sufleteasca pana nu L a aflat pe Mantuitorul si n-a luat tamaduire. i tu stai linistit in pacate si te simti bine cu ele? O, ce povara grea este pacatul pentru cine-l simte! De ai avea si ti-ar da cineva tot aurul si toate bogatiile acestei lumi, nici atunci nu poate sa-ti ia nimeni nici macar pentru o clipa sarcina si greutatea pacatului de pe sufletul tau.

Este insa cineva care iti ia de pe suflet greutatea pacatelor fara nici o plata si pentru totdeauna. Acela este Iisus Mantuitorul. Un singur lucru se cere de la tine, sa te apropii de acest Mantuitor si sa te atingi de El cu toata credinta sufletului tau, cu toata increderea ca El a murit pentru tine si pacatele tale.

Apropie-te, draga suflete, apropie-te de Domnul in orice stare de ticalosie te-ai afla. Ingenuncheaza plangand la picioarele Lui,...