Intre minunile pe care le-a facut Mantuitorul la Ierusalim este si vindecarea slabanogului de la lacul Vitezda. Acest lac avea putere tamaduitoare, ingerul Domnului spun evangheliile se cobora la vreme in scaldatoare si tulbura apa, si care intra intai dupa tulburarea apei se facea sanatos ori de ce boala era cuprins (Evanghelia ce []Intre minunile pe care le-a facut Mantuitorul la Ierusalim este si vindecarea slabanogului de la lacul Vitezda. Acest lac avea putere tamaduitoare, ingerul Domnului spun evangheliile se cobora la vreme in scaldatoare si tulbura apa, si care intra intai dupa tulburarea apei se facea sanatos ori de ce boala era cuprins (Evanghelia ce se citeste la Sfestanie). Aici la acest lac a aflat Mantuitorul pe un slabanog care astepta si el de 38 de ani sa se bage in scaldatoare. Voiesti sa fii sanatos? l-a intrebat lisus. Doamne, om nu am care sa ma bage la vreme in scaldatoare . Scoala-te i-a zis atunci lisus ia-ti patul tau si um bla . i indata s-a facut omul sanatos, si luandu-si patul sau a inceput a umbla (loan cap.5, vers 1-15). Imaginea de alaturi arata aceasta evanghelie. O asa infatisare se crede ca ar fi avut locul unde s-a petrecut minunea tamaduirii sla banogului.

Locul unde a fost odinioara scaldatoarea oilor se pastreaza si azi. Se afla in Ierusalim, in partea de rasarit a orasului. Spre acest loc plecam in dupa-amiaza zilei de 28 septembrie. Locul e in posesia unui ordin calugaresc catolic care isi are aici un grup intreg de edificii. Intram pe o poarta larga. Un calugar ne pri meste binevoitor si ne duce prin curte spre locul unde a fost lacul Vitezda. Inaintam cu sufletul infiorat, dandu-ne seama ca pasim pe locul unde a umblat Man tuitorul. O portita se deschide si intram intr-un loc inconjurat de toate partile de ruine vechi. Ici-colo se vad urmele unor scari vechi de piatra. Calugarul ne spune ca pe baza sapaturilor si a studiilor facute aici la fata locului, lacul Vitezda s-a refacut cam asa dupa cum era pe vremea Man tuitorului. Pentru ca sa vedem acest lac trebuie sa intram in adancul pa mantului. Trecem mai intai printr-un gang boltit. Pe un perete al acestui gang vedem o rama mare cu evanghelia ce s-a petrecut aici, tradusa in optzeci de limbi. O surprindere. Iata evanghelia si pe limba noastra romaneasca si inca de doua ori. O data cu litere cirilice si o data cu litere latine. Pelerinii nostri incep a citi: i este in Ierusalim, langa poarta oilor o scaldatoare ce se numeste Vitezda E ceva miscator sa citesti evanghelia la locul unde s-a petrecut, si inca in romaneste!Inaintam mai departe. Cu lumanari aprinse in cepem sa coboram in adanc. Coboram o multime de trepte largi, de piatra, cu cotituri. Tot coboram in adanc, si lacul nu se mai iveste. Eu ma gandesc mereu la bietul slabanog cum a asteptat el, sarmanul, treizeci si opt de ani, caci n-avea cine sa-l pogoare in aceasta afunzime. La a treia cotitura, o portita se des chide si iata in fata noastra la cul Vitezda. E cam cat o vatra de casa mare. Are si acum putina apa pe fund. Fotogra fia de alaturi arata incaperea din adancul pamantului in care se afla lacul, asa cum e in starea de azi.

Ne aplecam cu evlavie de aceasta apa a tamadui rilor. Ne udam cu ea fata si ochii, rugandu-ne sa ne fie si noua spre tamaduirea bolilor trupesti si sufletesti. Eu ma gandesc la taina ce o avea aceasta apa: numai cand ingerul Domnului se pogora in ea avea putere de tamaduire. Ma gandesc ca aceasta e si azi taina tama duirii bolilor noastre sufletesti si trupesti. In viata noastra crestineasca trebuie sa se pogoare o putere, un dar de Sus: darul si harul Duhului Sfant. Cam unde ar fi locul unde a stat slabanogul din evanghelie? il intrebam pe calugar.

Iesim afara. Calugarul ne...