(In. 9, 1-42). Oameni orbi sunt si azi. Da tori suntem cu totii sa-i miluim pe acesti nenorociti. Dar in afara da acestia, mai sunt si altfel de orbi: sunt cei orbi cu sufletul. Orbia cea sufleteasca o fac patimile si paca tele cele grele. Spre pilda, doi oa meni cuprinsi de focul maniei nu sunt altceva decat [](In. 9, 1-42).

Oameni orbi sunt si azi. Da tori suntem cu totii sa-i miluim pe acesti nenorociti. Dar in afara da acestia, mai sunt si altfel de orbi: sunt cei orbi cu sufletul. Orbia cea sufleteasca o fac patimile si paca tele cele grele. Spre pilda, doi oa meni cuprinsi de focul maniei nu sunt altceva decat doi orbi care nu mai vad si nu mai judeca nimic Desfranatul de asemenea este un orb ce nu mai vede nimic curat si sfant, ci merge orbeste inainte, pe calea poftelor spurcate ce-i omoara rand pe rand sanatatea, viata si sufletul. O si mai cumplita orbie sufleteasca face betia. Beatul si betivul este un orb ce si-a pierdut cu totul vederea sufleteasca.

O graitoare pilda de orbie sufleteasca sunt si fariseii din evan ghelia de duminica. In vreme ce orbul se vindeca, fariseii orbeau, adica ii orbea trufia si pizma, ca sa nu-L primeasca pe Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu. Ei cunosteau Scripturile si profetiile despre Iisus, vedeau pe cel profetit si minunile Lui, dar nu voiau sa-L primeasca, de aceea zice Hristos ca pacatul lor ramane .

Sa luam aminte! Orbia sufleteasca este cea mai cumplita boala si nici un alt doctor nu poate tamadui aceasta boala, decat Doctorul care l-a tamaduit pe orbul din evanghelie:...