Cantarile-mi vor tine locul la masa dragostei, si-apoi, ne-om intalni cand vom intoarce prin cate-o lacrima napoi Biruitori eroi si vrednici sunt numai cei ce neclintit duc legamantul pan-la jertfa si lupta pana la sfarsit. Eu vin curand. Pastreaza ce ai, ca nimeni sa nu-ti ia cununa (Apoc. 3, 11). Aduceti-va aminte de mai-marii vostri []frati din Micherichen Ungaria * Cantarile-mi vor tine locul la masa dragostei, si-apoi, ne-om intalni cand vom intoarce prin cate-o lacrima napoi Biruitori eroi si vrednici sunt numai cei ce neclintit duc legamantul pan-la jertfa si lupta pana la sfarsit. Eu vin curand. Pastreaza ce ai, ca nimeni sa nu-ti ia cununa (Apoc. 3, 11). Aduceti-va aminte de mai-marii vostri care v-au vestit Cuvantul lui Dumnezeu. Uitati-va cu bagare de seama la sfarsitul felului lor de vietuire si urma-ti-le credinta (Evrei 13, 7).

Pe langa acest mormant sfant ma simt asa de mic si de nevrednic spre a tine in mana si a rosti Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu. Sfintii Parinti dinainte de noi au gasit nimerit si potrivit a sarbatori ziua plecarii la Domnul a sfintilor lui Dumnezeu, a martirilor lui Hristos, a dreptilor si a cuviosilor care impodobesc sfintele noastre calendare.

In aceasta zi a bucuriei, de langa acest mormant sfant, dupa Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu, am venit si noi cu lacrima noastra, cu recunostinta noastra, cu simtamintele noastre de prin toate meleagurile tarii, spre a le aduce oamenilor mari si sfinti ai lui Dumnezeu, parintilor si sfintilor nostri inaintasi si venim, in acelasi timp, spre a lua de aici, de la mormintele lor sfinte si din pilda sfanta a vietii lor, curajul, elanul si avantul lor sfant in lupta aceasta sfanta, in marturia aceasta sfanta si frumoasa ce au adus-o lui Hristos.

Pretul acestor bucurii, pretul acestei libertati, ca noi sa putem canta, sa ne putem bucura, sa ne putem indemna la dragoste si la fapte bune, din Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu, avandu-i, prin cantare, prin meditatie, prin cuvant, prezenti in mijlocul nostru si pe ei, acest pret mare ce s-a cerut a fost platit inainte de catre ei cu ani grei de suferinta, cu ani grei de inchisoare. i asa, suferind, cu lanturi pe maini, in lanturi, ne-au nascut prin Sfantul Cuvant al lui Dumnezeu si pe noi cei de...